СБУ не відступається від “викриття” в Запоріжжі “таємного” складу зброї, про який знали всі

 

Служба безпеки України й Нацполіція втрапили в неоднозначну ситуацію через заяви СБУ про буцімто сенсаційне “виявлення” великого арсеналу зброї і боєприпасів у селі Широке біля Запоріжжя – при тому, що походження і приналежність цих озброєнь була відома всім силовим структурам регіону.

Як відомо, 18 березня прес-центр інформував, що співробітники СБУ спільно з поліцією виявили водному з ангарів запорізького підприємства протиповітряний зенітний ракетний комплекс, 124 гранатомети РПГ-7, 87 зарядів до підствольного гранатомета, 18 гранат РГД-5, 21 міну калібру 82 мм, 30 мінометних детонаторів МД5, 240 димових гранат РДГ-2Б, 6 димових шашок УДШ, велику кількість патронів і вибухівки.

За фактом “знахідки” розпочато кримінальне провадження за ст. 263 КК України (“незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами”).

“А трохи пізніше з’ясувалося, що про існування згаданого ангару та складу зброї, яка потребує утилізації, знали всі силові структури області! Мало того, ними склад було опечатано ще два роки тому”, – пише газета “Голос України”.

Зазначається, що зброя належить 37-му батальйону 56-ї бригади ЗСУ (колишній батальйон територіальної оборони).

“Арсенал загадкової зброї “знайдено” в селі Широке в ангарах колишнього навчального центру льотної підготовки імені Покришкіна, – коментує ситуацію волонтерка Ольга Решетилова, яка опікується 37 омпб “Запоріжжя”. – Ця територія у 2014 році рішенням ради оборони Запорізької ОДА була передана в користування 37-го батальйону територіальної оборони. Батальйон зробив ремонт в ангарах і дислокувався там до останнього часу, повертаючись у Широке як у пункт постійної дислокації (ППД) після ротацій в АТО. В одну з таких ротацій з Авдіївки ще у 2014 році батальйон привіз із собою непридатні для використання боєприпаси, які були видані їм на складах РАО і перебували на балансі батальйону. У 2015-му ці непридатні боєприпаси було виявлено під час планової перевірки (…) комісією, до складу якої входили представники військової служби правопорядку, військової прокуратури та СБУ. Комісія склала акт на утилізацію, а боєприпаси опечатала… Незважаючи на численні запити командування батальйону, їх ніхто утилізувати не поспішав”.

За повідомленням “Голосу України”, в постійне користування 37 омпб територію навчального центру так і не виділили, а “на 442 гектари території в Запорізької ОДА свої плани”.

Тепер 37-й бат переїжджає в пункт постійної дислокації вже в Донецькій області та, відповідно, і перевозить майно.

“Серед ще неперевезеного залишився так і не утилізований боєкомплект, біля якого була виставлена охорона з числа особового складу 37-го батальйону. Проте до поліції Запоріжжя нібито надійшло повідомлення про… нелегальну зброю на території ангарів в Широкому”, – каже волонтерка, коментуючи повідомлення центрального офісу СБУ.

Утім спецслужба не відступається від закидів і викриттів.

20 березня прес-центр СБУ видав “подробиці про виявлений на Запоріжжі великий арсенал боєприпасів”.

Зазначається, що засоби ураження зберігаються на складі “без документів, які б підтверджували законність їхнього знаходження. Також через незадовільний облік боєприпасів не вдалося встановити їх належність”.

“Склад був залишений військовими без охорони, договір на його використання не укладався. Крім того, керівництво батальйону, яке відповідальне за зберігання цих боєприпасів, й досі не надало правоохоронцям нібито існуючий акт на їх утилізацію.
Також під сумнівом твердження про те, що засоби ураження нібито непридатні до використання. Міни та гранати зберігалися у спеціальних ящиках, набої знаходилися у невідкритих цинках, майже половина гранатометів та пострілів до них також зберігалася у заводській упаковці, зброя ‒ без наявних ознак пошкодження”, – заявляють в СБУ.

“Зважаючи на вищевикладене, слідчий Запорізького відділення поліції Дніпровського відділу поліції НП в Запорізькій області відкрив кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (“зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збут вогнепальної зброї… без передбаченого законом дозволу”).

Читайте також:
Підземний бункер зі зброєю під Києвом виявився складом “макетів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна