Підземний бункер зі зброєю під Києвом виявився складом “макетів”

 

Виявлений Нацполіцією і прокуратурою Києва підземний бункер із величезним арсеналом зброї під Києвом, включно з БТРом і снарядами для “градів”, виявився складом київського магазину “Парабелум” – “Історична зброя”. Про це “Новинарня” дізналася з коментарів у соцмережах.

Ідеться про ММГ – так звані “макети зброї масогабаритні”. Це озброєння, яке після незначних конструктивних змін втратило можливість виконати бойовий постріл.

Відповідна інформація розміщена на сайті інтернет магазину parabellum.com.ua, якому вочевидь належить склад.

“Макети зброї масогабаритні ММГ виготовляють зі стрілецької зброї шляхом внесення в конструкції основних частин і механізмів зброї змін (незначних пошкоджень, які не помітні неозброєним оком), що виключають можливість здійснення бойового пострілу через ослаблення конструкції…” – зазначено на сайті компанії.

“На заводах-виробниках або в спеціалізованих майстернях з ремонту зброї, які мають на це дозвіл від МВС України, бойова стрілецька зброя піддається процесу деактивації або нейтралізації з дотриманням вимог відповідних стандартів або технічних умов, тобто спеціально наводиться в непридатний для стрільби стан.
Після деактивації або нейтралізації бойова стрілецька зброя не може бути використана для здійснення бойових пострілів… Макети масогабаритні ММГ можуть бути використані для навчання (розбирання та збирання, зарядки і розрядки), експонування або колекціонування””, – повідомляє продавець.

“Склад магазину з ММГ (масогабаритними макетами) бомбонули, схоже. Прокуратура й “кіберполіцйя”, як звичайно – клоуни”, – написав у соцмережі Андрій Шор, демобілізований учасник АТО, який працює в інтернет-галузі.

Користувачі розкритикували нову кіберполіцію, яка долучилася до такої операції карного розшуку Нацполіції.

Щодо бронетранспортера, висловлюються думки, ніби він міг бути демілітаризований і придбаний легально до початку АТО.

Водночас привертають увагу зовсім не “макетні” ціни на ММГ-зброю в інтернет-магазині:

  • гранатомет автоматичний станковий АГС-17 – 60 тис. грн.,
  • автомат АКМ під холостий патрон 7,62 – 25 тис. грн.,
  • автомат АКС-74У – 21060 грн.,
  • пістолет-кулемт ППС-43 – 15 тис. грн.,
  • гвинтівка Мосіна – 3500 грн. і т.д.

Також залишається незрозумілою доцільність “деактивації” для продажу такої великої кількості снарядів для ракетних систем, гранатометів тощо.

mmg-zbroya-parabelum

 

 

Коментатори зазначають, що бойову зброю відповідних марок в зоні АТО можна купити значно дешевше, також дуже просто переробити деактивовану зброю назад у бойову.

Інші відповідають, що придбана в АТО зброя буде нелегальна, на відміну від ММГ.

Також зазначається, що можливість повернення ММГ до бойового стану залежить від ступеню деактивації.

Як повідомляла “Новинарня”, 4 листопада прокуратура Києва та Нацполіція оприлюднила інформацію про виявлене на дачних ділянках у Бориспільському районі підземне сховище з великим арсеналом зброї. В операції була задіяна кіберполіція.

“Під час обшуку, який проводився із залученням фахівців вибухово-технічної служби та кінологічного центру, правоохоронці виявили 60 предметів зовні схожих на ракети до установок “Град”, два предмети схожі на снаряди до БМП (бойової машини піхоти), чотири предмети схожі на боєприпаси до ПЗРК (переносного зенітно-ракетного комплексу), близько 200 одиниць зброї схожих на протитанкові міни, СПГ (станковий протитанковий гранатомет), РПГ (ручний протитанковий гранатомет) та бронебійні снаряди. Також у приміщенні виявлено бронетранспортер”, – ішлося в повідомленні.
Згадувалося про 150 мінометних мін, 31 бронебійний снаряд, а також глибинну міну, авіабомбу, гармати для БМП тощо.

Як заявив начальник кримінальної поліції НПУ Вадим Троян, “вилучені у ході обшуків предмети наразі направлені для проведення  балістичної експертизи, за результатами якої, при підтвердженні факту того, що останні є вогнепальною зброєю, організаторам даного промислу буде оголошено про підозру”.

Читайте також:
СБУ викрила провезення гвинтівок з “ДНР”, сказала – “для ДРГ”. ОНОВЛЕНО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна