Сайти ОРДЛО на 90% негативно пишуть про владу України, зате “джинсують” Медведчука й “Опоблок”, – дослідження

 

82% матеріалів про самопроголошену владу т.зв. “ДНР” та “ЛНР” у інтернет-ЗМІ на непідконтрольних українській владі територіях Донбасу є компліментарними, 18% – нейтральними, натомість критичних матеріалів щодо бойовиків немає взагалі.
Як передає “Новинарня“, такими є результати моніторингу інтернет-видань окупованих районів Донецької та Луганської областей України, який провів Інститут масової інформації (Київ) у січні 2017 року.

“Загалом близько 20% новин на місцевих сайтах присвячені самопроголошеній владі т.зв. “ДНР” та “ЛНР”, тоді як про українську владу матеріалів більше — 32% новин.

Але, за даними дослідження ІМІ, переважна кількість матеріалів про українську владу (87%) в ЗМІ, що підлягали аналізу, виявилися негативно забарвленими, 13% матеріалів були нейтральними, а позитивних матеріалів не було виявлено взагалі”, – констатують дослідники.

При цьому, як показало дослідження, найбільше матеріалів нейтрального характеру були присвячені діяльності народної депутатки України Надії Савченко.

Крім того, під час моніторингу в інтернет-виданнях т.зв. “ДНР” та “ЛНР” були виявлені новини з ознаками замовлення на користь української партії “Опозиційний блок” та Віктора Медведчука.

Інформації про діяльність російської влади присвячено в середньому 8% новин. Причому в переважній кількості вона теж висвітлюється позитивно (91%), нейтральними виявилися 9% матеріалів, негативні або критичні матеріали — відсутні.

“При такому позитивному висвітленні “місцевої влади”, що вказує на пряму залежність від неї місцевих ЗМІ, станом на сьогодні не може йти жодної мови про проведення демократичних і вільних виборів на непідконтрольних Україні територіях Донбасу. Картина, яку змальовують місцеві ЗМІ про ситуацію в регіоні, є вкрай спотвореною. Право місцевих мешканців на інформацію є порушеним, що не дає їм можливості зробити усвідомлений вибір”, ­— заявила виконавча директорка ІМІ Оксани Романюк, коментуючи результати дослідження.

За даними ІМІ, серед наративів, які поширювалися у місцевих ЗМІ т.зв. “ДНР” та “ЛНР” у січні, популярними були такі: Дональд Трамп, який прийде до влади, скасує санкції щодо Росії та налагодить стосунки з Росією, котрі “зіпсував” Барак Обама; несамостійність України як країни, та її залежність від західних партнерів; належність т.зв. “ЛНР” та “ДНР” до “русского міра”.

Читайте також:
В ОРДЛО подейкують, що після інавгурації Трампа Україна піде з Донбасу

Моніторингу підлягали вісім найпопулярніших інтернет-сайтів т.зв. “ДНР” та “ЛНР”. Дослідження проводилось експертами ІМІ протягом січня-лютого 2017 року. Загалом було оцінено 2097 новин, що вийшли у період з 17 по 25 січня 2017 року. Детальніше про методологію.

Моніторинг провели експерти Інституту масової інформації за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Читайте також:
“Інтер” звітував про зміст своїх сюжетів перед “МДБ ДНР”?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна