Рада зробила крок до зміни “закону Савченко”

 

Верховна Рада підтримала в першому читанні зміни до так званого “закону Савченко”.
Законопроект №5259 – “Про внесення змін до статті 72 Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування строку попереднього ув’язнення” – проголосували “за основу” 235 народних депутатів.

Законопроектом передбачається, що зарахування судом терміну попереднього ув’язнення відбувається у разі засудження до позбавлення волі за злочини невеликої та середньої тяжкості провадиться із розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі (як і за “законом Савченко”).

Але в разі засудження, якщо хоча б один із злочинів є тяжким, особливо тяжким або повторним, попереднє ув’язнення зараховується судом до строку покарання при засудженні до позбавлення волі з розрахунку один день попереднього ув’язнення за один день позбавлення волі.

Нагадаємо, закон “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання”, він же – так званий “закон Савченко” (єдиний законопроект авторства Надії Савченко, коли вона перебувала в російській тюрмі, що був нібито спрямований на її швидше звільнення в Україні) набув чинності 24 грудня 2015 року.
Він передбачає зарахування одного дня у СІЗО як двох днів позбавлення волі.

За цим законом, серед інших, було звільнено колишнього голову Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича та екс-депутата Віктора Лозінського, також завчасно звільнено багатьох “важких” злочинців (уже в квітні 2016 року таких було 6 тисяч).
15 листопада минулого року Верховна Рада відмовилася внести зміни до цього закону.

Читайте також:
Савченко подумує над незначною зміною в “закон Савченко”

Засудженого на довічне убивцю Гонгадзе, Пукача, можуть випустити за “законом Савченко”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна