Засудженого на довічне убивцю Гонгадзе, Пукача, можуть випустити за “законом Савченко”

 

Екс-начальник зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач, засуджений за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, наступного року може вийти на свободу за “законом Савченко”. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на “5-й канал“.

На 7 лютого призначений розгляд касаційної скарги на вирок Пукачу у Вищому спеціальному суді України. Таке рішення винесла колегія суддів на засіданні в середу, 16 листопада.

До розгляду касацій по суті судді так і не дійшли, бо розглядали клопотання учасників процесу. Зокрема, представники інтересів одного з фігурантів справи, Олексія Подольського, просили дати їм час на ознайомлення з матеріалами справи.

На засіданні був присутній і сам колишній генерал міліції, засуджений на довічне.

В одній із касаційних скарг адвокати Олексія Пукача просять замінити довічне ув’язнення на 15 років тюрми.

У разі позитивного задоволення цієї скарги, засуджений уже наступного року може вийти на волю, скориставшись нормами “закону Савченко”, який рахує в’язням один день перебування в СІЗО за два дні загального терміну ув’язнення.

Нагадаємо, редактора “Української правди” Георгія Гонгадзе викрали та вбили у вересні 2000 року. 29 січня 2013 року Печерський суд м. Києва виніс вирок Олексію Пукачу, визнаним убивцею: його засудили на довічне ув’язнення. Встановлено, що Пукач із помічниками задушив журналіста ременем і відрізав голову.

У 2003-2009 роках колишній генерал-лейтенант МВС Пукач переховувався від слідства, але був виявлений у липні 2009 року в селі Молочки Житомирської області із легендою “капітана далекого плавання”. Відтоді почався термін ув’язнення Пукача.

Генпрокуратура встановила, що наказ вбити Гонгадзе віддав міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко. Екс-міністр нібито наклав на себе руки в березні 2015 року.

Замовників убивства не назвали й досі.

Ще до виявлення Пукача, 15 березня 2008 року, Апеляційний суд Києва засудив працівників міліції – співучасників убивства Гонгадзе: Миколу Протасова – до 13 років позбавлення волі, Валерія Костенка й Олександра Поповича – до 12 років. Верховний Суд залишив вирок без зміни.
Протасов помер в Менській колонії в квітні 2015 року.

Тіло Георгія Гонгадзе поховали в Києві 22 березня 2016 року.

Апеляційний суд Києва визнав їдовічний вирок Пукачу законним лише в січні 2016 року. З того часу він відбуває покарання в Чортківській колонії Тернопільської області.

Читайте також:
Георгія Гонгадзе поховали на території церкви, в якій він хрестив своїх доньок. ФОТОРЕПОРТАЖ

Обговорення поправок до “закону Савченко”:
дружина Луценка назвала Савченко “козою”, та – всіх депутатів “баранами”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна