Подвоїлося число дітей, які потребують гуманітарної допомоги на Сході України, – ЮНІСЕФ

 

Мільйон дітей потребують невідкладної гуманітарної допомоги в контексті конфлікту на Сході України, і це майже удвічі більше, ніж минулого року.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться у заяві представництва ЮНІСЕФ (Дитячий фонд ООН) в Україні, поширеній 17 лютого.

“Таке збільшення – а ідеться про ще 420 тисяч дівчат і хлопців – пов’язано із триваючими бойовими діями та постійним погіршенням умов життя у Східній Україні, звідки до інших регіонів України вимушено переїхали близько 1,7 мільйона осіб, багато сімей втратили джерела доходу і доступ до соціальної допомоги та охорони здоров’я, а вартість життя різко зросла”, – сказано в документі.

“Це невидимий надзвичайний стан – криза, про яку більшість світу вже забула, – констатує Джованна Барберіс, голова представництва ЮНІСЕФ в Україні. – Протягом останніх трьох років діти на сході України живуть у постійному страху непередбачуваних бойових дій та обстрілів. Їхні школи були зруйновані, вони були змушені залишити свої домівки, і втратили доступ до таких базових благ, як тепло і вода”.

За висновками Фонду, “сотні випадків порушення режиму припинення вогню щодня загострюють ризики для фізичної безпеки і психологічного благополуччя дітей”.

“Ця ситуація є особливо гострою для приблизно 200 тисяч дівчат і хлопців, які проживають у межах 15 кілометрів з обох сторін від лінії конфлікту на Сході України”, – йдеться в заяві.

Згідно з висновками ЮНІСЕФ, 19 тисяч дітей у цій зоні наражаються на загрозу постраждати від мін та нерозірваних боєприпасів, а 12 тисяч дітей живуть у населених пунктах, що зазнають обстрілів щонайменше раз на місяць.

“Вчителі, психологи та батьки повідомляють про ознаки важкого психосоціального стресу у дітей, у тому числі про нічні кошмари, агресію, соціальну самоізоляцію і паніку, що спричиняється гучними звуками”, – констатує ЮНІСЕФ-Україна.

Також у Фонді підрахували, що більше 740 шкіл – а це кожна п’ята в уражених районах – були зруйновані або пошкоджені.

ЮНІСЕФ ще раз закликає всі сторони конфлікту негайно повернутися до своїх зобов’язань щодо припинення вогню, які вони взяли на себе у Мінську в серпні 2015 року, та поважати норми міжнародного гуманітарного права, в тому числі щодо забезпечення безперешкодного доступу до гуманітарної допомоги.

“Після трьох жахливих років діти у східній Україні терміново потребують тривалого миру, щоб їхні непотрібні страждання припинилися”, – заявила Джованна Барберіс.

Також у Фонді повідомили, що ЮНІСЕФ намагається зібрати 31,3 млн. доларів, щоб продовжувати надавати підтримку у сфері охорони здоров’я, харчування, освіти, санітарії та гігієни, забезпечувати доступ до чистої питної води та захисту для всіх дітей і сімей, які постраждали внаслідок конфлікту.

“Станом на сьогодні було отримано приблизно 10% від необхідної суми”, – визнали в ЮНІСЕФ-Україна.

У Фонді повідомляють про діяльність ЮНІСЕФ в Україні у 2016 році.
Згідно із заявою, Фонд:

  • надав психосоціальну підтримку 207 тисячам дітей та осіб, які доглядають за дітьми;
  • охопив 500 тисяч дітей та їхніх сімей навчанням з питань мінної небезпеки;
  • забезпечив теплий одяг 10 тисячам дітей і сімей з низьким рівнем доходу, які проживають у населених пунктах поблизу лінії конфлікту;
  • надав чисту питну воду та забезпечив доступ до життєво-важливої санітарно-гігієнічної інфраструктури для 2,5 мільйонів осіб;
  • провів роботи з відбудови 50 шкіл та надав навчальні матеріали 150 тисячам дітей;
  • підтримав безпечне народження приблизно 29 тисяч малюків шляхом надання акушерських наборів.

Читайте також:
Від конфлікту в Україні страждають 580 тисяч дітей – ЮНІСЕФ

ЮНІСЕФ, ФФУ й Міносвіти влаштовують масштабний футбольний турнір
для дітей Сходу України

ООН оприлюднила доповідь про сексуальне насильство
в контексті війни в Україні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна