У Росії проти користувача “ВК” порушили справу за образу “ватників”

 

У Росії щодо місцевого жителя міста Саратов порушили кримінальну справу за коментар у соціальній мережі “Вконтакті”, який, на думку слідчих, ображає представників російської нації та осіб групи “ватники”.

Про це 14 лютого повідомив правозахисник Павло Чиков, пише російська “Новая газета“.

За відомостями правозахисного центру “Сова”, обвинуваченим є 19-річний Олександр Гозенко.

Справа порушена за статтею про “розпалювання ненависті або ворожнечі”.

Коментар, який став причиною кримінального переслідування, хлопець опублікував під одним із постів на власній сторінці “Вконтакті”.

Юнакові загрожує до 5 років позбавлення волі.

Термін “ватник” є визначенням для людини з радянською, проросійською ментальністю, яка виступає проти існування держави Україна.

Автором мему “ватник” є росіянин із Новоросійська Антон Чадський (тоді — під ніком Jedem das Seine). Картинка ватника, яку він створив, була вперше опублікована у соціальній мережі “Вконтакті” 9 вересня 2011 року. Автор створив у “ВК” спільноту, присвячену персонажу ватника — “Рашка – квадратный ватник”.
Значно ширшого поширення у суспільстві мем “ватник” отримав після початку військової агресії Росії проти України у 2014 році.
Чадський у листопаді 2014 року змушений був виїхати з Росії в Україну через небезпеку політичного переслідування з боку влади.

Як пише “Новая газета”, за 2016 рік у Росії за репости, записи й коментарі в соціальних мережах було засуджено майже 300 осіб, з них 29 – засуджені до реальних термінів позбавлення волі.

Читайте також:
У Росії чоловіка засудили до 2 років колонії за репост у “ВК”
статті “Крим – це Україна!”

СБУ прозвітувала про число викритих і засуджених “сепарів” із соцмереж

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна