Прем’єр Молдови в Києві: зближення і визнання цілісності, на відміну від Додона

 

Україна і Молдова підписали угоду, спрямовану на вирішення проблем, які накопичилися за попередні роки, зокрема у питаннях демаркації кордонів, енергетичного співробітництва, власності.
Як передає “Новинарня“, про це заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час спільної прес-конференції в Києві в понеділок, 13 лютого, з молдавським колегою Павлом Філіпом.

“Ми провели дуже ефективну зустріч. Ми вирішили спільно з паном прем’єр-міністром, що всі ті проблеми, які в нас залишилися з минулого, – ми маємо об’єднати зусилля, щоб їх вирішити у 2017 році. Це і питання демаркації кордонів, нашого енергетичного співробітництва, питання власності”, – цитує Гройсмана “Укрінформ“.

Глава уряду додав, що з метою вирішення цих питань під час візиту Філіпа в Київ було підписано угоду, яка містить вісім конкретних пунктів.

Окремо глава уряду України подякував молдавському колезі за скасування торговельних обмежень для української продукції, що набуло чинності у 2017 році.

“Питання економічного співробітництва є надважливим”, – підкреслив Гройсман. “Ми бачимо можливості поглиблення співпраці щодо експорту електричної енергії та забезпечення більш сталого та енергонезалежного стану наших сусідів та партнерів”, – додав він.

Завершення демаркації українсько-молдовського кордону, включно з придністровською ділянкою, має відбутися якомога швидше – про це на зустрічах із главою уряду Молдови заявив і Володимир Гройсман, і президент Петро Порошенко.

“Окрему увагу ми приділили розвитку прикордонної транспортної інфраструктури, завершенню демаркації українсько- молдовського кордону, включно з придністровською ділянкою”, – сказав Порошенко на спільній прес-конференції.

Порошенко також повідомив, що під час зустрічі було домовлено про ті кроки, які забезпечать спільний контроль над пунктами перетину українсько-молдовського кордону “для того, щоб максимально спростити перетин кордону для українських та молдовських громадян”.

“Це стосується і Паланки, і революційного спільного контролю в Кучурганах, у тому числі із залученням для облаштування пунктів перетину кордону європейських грошей”, – додав глава держави.

Прем’єр-міністр Республіки Молдова Павел Філіп у свою чергу сивловив сподівання, що питання демаркації українсько-молдовського кордону вдасться вирішити найближчим часом.

“Щодо завершення процесу демаркації кордонів Комісія проробила велику роботу, тому є прохання призначити зараз голову цієї комісії, і думаю, це питання можна швидко вирішити”, – сказав Філіп.

Він підкреслив, що спеціально створена двостороння робоча група у цій сфері вже вирішила багато питань стосовно взаємного визнання Україною і Молдовою прав власності.

Крім того, прем’єр-міністр Молдови зауважив, що до кінця цього року буде вирішено й багато інших проблем, які залишилися між двома країнами ще з минулих часів.

Молдова й надалі підтримуватиме територіальну цілісність України та допомагатиме у врегулюванні конфлікту на Донбасі та поверненню незаконно анексованого Криму – наголосив при цьому Павел Філіп на прес-конференції за результатами зустрічі з Володимиром Гройсманом.

“Я підтвердив повну підтримку з боку молдавської сторони у врегулюванні конфлікту на Донбасі. Ми підтвердили свою позицію стосовно Криму, яка передбачає виключно збереження територіальної цілісності й суверенітету України”, – сказав Філіп.

Читайте також:
Інавгурація Додона: новий президент Молдови
– за багатовекторність і єдання з ПМР

Також він подякував Україні за підтримку у врегулюванні Придністровського конфлікту.

“Республіка Молдова стикнулася з такою проблемою (російська агресія і сепаратизм) декілька років тому, Україна – сьогодні. Я вважаю, що наш обов’язок підтримувати один одного для того, щоб ми змогли у діалозі знаходити рішення цих проблем”, – наголосив глава молдавського уряду.

Про історичні паралелі в зазіханні на територіальну цілісність обох країн говорив і Петро Порошенко.

“Чверть століття тому Молдова зіткнулася зі схожим випробуванням, втративши частину своєї суверенної території. Зараз ми бачимо наполегливі спроби нав’язати і Молдові, і Україні такі формати реінтеграції, які дозволять ззовні вирішувати долю народів наших країн”, – сказав президент, наголосивши, що ці спроби приречені на поразку.

Читайте також:
Президент Молдови готовий дати особливий статус ПМР для її реінтеграції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна