Парламент Румунії не підтримав вотум недовіри уряду на тлі корупційного скандалу

 

Соціал-демократичний уряд Румунії отримав підтримку парламенту, після того як правоцентристська опозиція ініціювала вотум недовіри уряду в ході корупційного скандалу. Про це повідомляє “Європравда” з посиланням на Reuters.

Вотум недовіри провалився, оскільки керівна Соціал-демократична партія та її союзники – партія ALDE й партія етнічних угорців UDMR, які разом мають дві третини місць у парламенті, утрималися від голосування.

“За” недовіру уряду проголосував 161 депутат, тоді як для результативного голосування потрібно 233 мандати.

Президент Румунії Клаус Йоханніс дорікнув уряду за те, що він робить занадто мало для розв’язання кризи, яка почалася після ухвалення скандальної постанови про амністію корупціонерів. Однак при цьому він виключив дострокові вибори у країні.

Як писала “Новинарня“, уряд Румунії 5 лютого був змушений скасувати постанову про внесення поправок до кримінального кодексу і про амністію для корупціонерів. Цьому передували масові демонстрації протесту по всій країні.
Постанова передбачала декриміналізацію корупційних діянь і випадків перевищення повноважень та зловживання службовим становищем, якщо збитки не перевищують 200 тисяч леїв (47 800 доларів).
Необхідність амністії для окремих категорій злочинців в уряді раніше пояснили переповненістю в’язниць.

Парламентські вибори в Румунії відбулися в грудні 2016 року, більшість отримали есдеки, попри корупційний шлейф, який тягнеться за ними.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна