На Банковій через судову реформу поставили “пам’ятник брехуну”

 

На вулиці Банковій, неподалік від адміністрації президента, активісти-антикорупціонери встановили “пам’ятник брехуну”. Про це у вівторок, 7 лютого, повідомляє Центр протидії корупції.

Вказується, що такий “пам’ятник” вони встановили з огляду на позицію Петра Порошенка, який “публічно обіцяв зняття недоторканності з суддів і можливість їх арешту, але на практиці ввів усіх в оману – запропоновані ним зміни до Конституції захищають та покривають суддів-корупціонерів”.

Голова правління ГО “Центр протидії корупції” Віталій Шабунін заявив: “Законодавча норма про можливість затримання та арешту судді, яка була внесена до Конституції влітку, не працює”.

 

Активісти вимагали від президента невідкладно відреагувати на роз’яснення Вищої ради правосуддя та практичними діями підтвердити свій намір “скасувати привілейований статус суддів в Україні”.

Як відомо, наприкінці січня Вища рада правосуддя опублікувала роз’яснення, в якому зазначалося, що НАБУ має отримувати дозвіл від Вищої ради правосуддя для арешту суддів.

Активісти нагадують, що на підставі цього роз’яснення ВРП вже було звільнено з-під варти суддю Соломянського суду Сергія Зінченко, якого співробітники НАБУ затримали під час отримання хабара в розмірі 22 тис. доларів, та суддю Миколу Сарапа з Кіровоградського райсуду, якого було затримано під час отримання неправомірної вигоди у розмірі 3 тис. доларів.

31 січня директор НАБУ Артем Ситник заявив, що Вища рада правосуддя нівелює судову реформу, трактуючи Конституцію так, ніби для арешту суддів у будь-якому випадку потрібний дозвіл ВРП.

Водночас 7 лютого Вища рада правосуддя ухвалила зміни до регламенту, які дозволяють невідкладно розглядати подання про надання згоди на утримання судді під вартою або арештом.

“Прямо під час нашої акції Вища рада правосуддя оперативно змінила регламент, щоб невідкладно протягом 72 годин розглядати подання про арешт спійманих на хабарах суддів. Уважно стежимо, чи буде виконуватись ця обіцянка”, – зазначили в ЦПК.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна