Вища рада правосуддя нівелює судову реформу, – Ситник

 

Вища рада правосуддя нівелює судову реформу, заявляючи, що вона повинна надавати Національному антикорупційному бюро та Генпрокуратурі дозволи на арешт суддів.  Про це у вівторок, 31 січня, сказав на брифінгу директор НАБУ Артем Ситник.

Він нагадав, що з’явилося публічне звернення ВРП, в якому зазначалося, що НАБУ має отримувати дозвіл від Вищої ради правосуддя для арешту суддів.

“Мені дивно, чому це з’явилося через чотири місяці, коли вже почали перших суддів затримувати. Чому Вища рада правосуддя мовчала, коли ці зміни набрали чинності (30 вересня)? Так я вам хочу сказати, що в пояснювальній записці до закону про внесення змін до Конституції в частині судової реформи чорним по білому написано, що згода непотрібна”, – сказав голова НАБУ.

Ситник заявив, що вже давно склалася практика, коли НАБУ і ГПУ зверталися до суду і отримували рішення суддів про обрання запобіжного заходубез згоди Вищої ради правосуддя.

“Тому ми вважаємо це просто спробою нівелювати ту судову реформу, яку ми зараз починаємо”, – сказав Ситник.

Такі дії ВРП він назвав “недопустимими” такими, що дискредитують судову реформу, передає “Українська правда”.

Артем Ситник зазначив, що, згідно з новими законами, в разі затримання судді на гарячому, наприклад, отримані хабара, жодної згоди на арешт просити не потрібно.

Як відомо, 29 січня Галицький райсуд Львова відмовив детективам НАБУ у клопотанні про арешт судді Солом’янського районного суду м. Київ, затриманого “на гарячому” під час одержання хабаря у сумі 22 тис. доларів.

Про ту саму проблему з нівелюванням ВРП судової реформи
пише адвокат Роман Маселко:
Адвокат Майдану: ВРП і прокуратура в ручному режимі поновили
суддівську недоторканність

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна