Климпуш-Цинцадзе в Європарламенті: Обстріли Авдіївки – воєнний злочин

 

Віце-прем’єр-міністр України з євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила в Європарламенті, що обстріли проросійськими бойовиками Авдіївки можна кваліфікувати як воєнний злочин.
Як передає УНІАН, про це вона сказала в понеділок, 6 лютого, у Брюсселі на засіданні підкомітету Європейського парламенту з питань безпеки та оборони.

“Ці обстріли були нелюдськими, тому що обстрілювалися навіть центри надання гуманітарної допомоги. Ми вважаємо, що особливо тривожними були факти того, що російські вояки не дозволяли відремонтувати систему електропостачання для людей, і був ризик екологічних та гуманітарних нещасних випадків, якби не зусилля, які були докладені для того, щоб цього не сталося. Ми переконані, що всі ці дії, які сталися в Авдіївці, можна кваліфікувати як воєнний злочин та порушення Женевської конвенції 1949″, – заявила Климпуш-Цинцадзе.

Віце-прем’єр також повідомила, що українська сторона 44 рази просила припинити вогонь, щоб провести відновні роботи.

За її словами, українська сторона також наполягала на терміновому засіданні Тристоронньої контактної групи, але Росія заявила про те, що в цьому немає необхідності.

“Це знову показує, як вони не готові зробити так, щоб Мінські домовленості були виконані… Україні не потрібно нагадувати про необхідність виконання Мінських домовленостей”, – наголосила віце-прем’єр.

Вона детально розповіла в Європарламенті про загострення ситуації в Авдіївці, заявивши, що російська агресія “залишається найбільшим викликом не тільки для нас, але й для всього цивілізованого світу”.

Віце-прем’єр також акцентувала увагу, що обстріли велися із забороненого озброєння не тільки по українських військових, а й по цивільних.

Наприкінці свого виступу Климпуш-Цинцадзе закликала євродепутатів провести на наступному пленарному засіданні обговорення ситуації в Україні з подальшим ухваленням резолюції.

Цей запит був підтриманий, а головуюча на засіданні Анна Фотига повідомила, що відповідний лист буде направлено президенту Європейського парламенту.

Як повідомляла “Новинарня“, російські війська і контрольовані РФ бойовики на Донбасі з 29 січня почали масовані обстріли Авдіївки, використовуючи важку артилерію, системи “Град” і танки. 30 січня внаслідок обстрілів було пошкоджено ЛЕП і припинено електропостачання та водопостачання Авдіївки, а також Авдіївського коксохімічного заводу й Донецької фільтрувальної станції.
Обстріли міста й нові спроби штурму тривали.
В неділю, 5 лютого, ремонтні бригади завершили роботи з відновлення ліній електропостачання до Авдіївки. 6 лютого запрацювала фільтрувальна станція.
За даними Міноборони, станом на 6 лютого ситуація на флангах Авдіївки, зокрема в районах Кам’янки та позиції “шахта Бутівка”, залишається вкрай неспокійною.

Читайте також:
По Авдіївці знову б’ють артилерія й танки, є поранений

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.