На тлі протестів суд у США призупинив антиміграційний указ Трампа

 

Федеральний суд Нью-Йорка частково призупинив дію антиміграційного указу нового президента США Дональда Трампа. Про це повідомляє Fox News.

“Федеральний суд Брукліна в Нью-Йорк провів термінове засідання в суботу ввечері (28 січня) та ухвалив рішення, що тимчасово забороняє уряду США висилку з країни громадян інших країн із дійсними візами після того, як вони приземлилися в аеропортах країни”, – йдеться в повідомленні.

Суд ухвалив рішення на підставі позову, підготовленого Американського союзу громадянських свобод від імені Халіда Хаміда Дарвіша та Саміра Абдулхалека Алшаві, яким було відмовлено у в’їзді в США при проходженні митного контролю в аеропорту Нью-Йорку та які були затримані на невизначений час прикордонниками й митниками, інформує “Європравда” з посиланням на The Verge.

За інформацією видання, Дарвіш протягом 10 років працював на американських військових в Іраку як перекладач та інженер. Віза для Алшаві була видана для того, аби він зміг приєднатися до дружини й сина, які вже є громадянами США після аналогічної співпраці з американськими військовими.

Таким чином, за рішенням суду, прикордонникам США заборонено висилати з країни тих мігрантів, що прибули до США з діючою американською візою з Іраку, Сирії, Ірану, Судану, Лівії, Сомалі та Ємену.

Рішення також стосується тих, хто отримав статус біженця.

Загалом, постанова суду стосується насамперед тих 170 осіб, які станом на вечір суботи не змогли потрапити до країни.

За інформацією видання, після того, як указ набув чинності, в аеропорту Нью-Йорка ім. Джона Кеннеді виявилися заблокованими 12 мігрантів; двох з них пізніше звільнили після ухвалення рішення.

Інших мігрантів, які мали би потрапити в США в ці дні, після вступу в дію указу не пустили на борти літаків, якими вони мали вилетіти в США з різних країн.

Федеральний суд Нью-Йорка ухвалював постанову на тлі масштабного мітингу проти міграційної політики Трампа, який відбувався під стінами установи.
Крім того, сотні протестувальників заблокували один із терміналів аеропорту Кеннеді.
Акції під гаслом “No ban!” проходять і в інших містах США.

У неділю, 29 січня, стало відомо, що канцлер Німеччини Ангела Меркель та прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей засудили міграційний указ президента США про заборону в’їзду на територію США громадян країн з переважно мусульманським населенням.

“Вона (Меркель) переконана, що активна боротьба з тероризмом, яка, безумовно, необхідна, не є підставою для того, щоб підозрювати людей певного походження чи віросповідання”, – сказав представник уряду ФРН Штеффен Зайберт, передає Spiegel.

Як зазначає Reuters, прес-секретар Терези Мей у свою чергу заявив: “Імміграційна політика в Сполучених Штатах є питанням уряду Сполучених Штатів… Але ми не згодні з таким підходом. Це не той підхід, який ми приймемо. Ми вивчаємо цей новий указ, щоб побачити, що він означає і які правові наслідки він несе, зокрема для громадян Великої Британії”.

Як писала “Новинарня“, президент США Дональд Трамп заборонив в’їзд у країну сирійським біженцям на невизначений термін. Він також на три місяці призупинив видачу віз громадянам шести інших, переважно мусульманських країн, включаючи Іран, Ірак, Ємен і Лівію.

Читайте більше:
Трамп припинив програму прийому біженців.
Міжнародні гуманітарні організації закликали продовжити

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна