СБУ запобігла замаху на нардепа в Києві

 

Служба безпеки України запобігла замаху на життя народного депутата України, який планувався й координувався з території Росії.
Про це на брифінгу в суботу, 21 січня, заявив голова СБУ Василь Грицак.

“Сьогодні вранці я доповів президентові України про попередження співробітниками Служби безпеки України резонансного злочину у місті Києві – зокрема, вчора співробітниками СБУ викрито, задокументовано та на етапі виконання припинено замах на життя народного депутата України. За нашими даними, операція з фізичної ліквідації народного депутата планувалася, готувалася і контролювалася з території Російської Федерації”, – сказав Грицак.

Він не назвав ім’я нардепа, але зазначив, що це чоловік, який проходить у кримінальному розгляді.

Голова СБУ продемонстрував фото-, аудіо- та відеодокази на підтвердження повідомлення.

За словами Грицака, організатор замаху – уродженець Російської Федерації Т., 1965 року народження, який довгий час жив на території Харківської області.

“З початком військових дій на Донбасі у 2014 році він виїхав на територію “ЛНР” та вступив до лав незаконних воєнізованих формувань, займав там одну з середніх керівних ланок, опікувався питаннями проведення диверсійної роботи на території України”, – зазначив Василь Грицак.

За його словами, наразі громадянин Т. перебуває у місті Бєлгород (РФ).

Для виконання злочину Т. найняв двох осіб – громадян України, раніше засуджених.

“Зокрема, один з них – громадянин С. 1980 р.н., уродженець Донецької області, раніше тричі засуджений, востаннє – за крадіжку на три роки. Інший – громадянин Д., 1978 р.н., уродженець АР Крим, двічі засуджений за розбій, зокрема “остання ходка його була на сім років”.

“Обидва виконавці відбували покарання на території Криму, після чого відбули до РФ і прибули в України з території Росії”, – підкреслив Грицак.

За даними СБУ, двоє виконавців прибули до Харкова 14 грудня 2016 року, після чого 19 грудня приїхали у Київ.
У столиці проводили протягом тижня активну розвідку та спостереження за місцями роботи і проживання народного депутата, відстежували автівки, якими він пересувався, маршрути руху та ін.

“Звіти виконавці відправляли в РФ за допомогою закритих месенджерів, відразу після відправлення звіти віддалялися”, – додав Грицак.

Голова СБУ продемонстрував відео, на якому С. і Д. пересуваються по центру Києва в районі роботи нардепа та обговорюють замах і відхід з України.

Грицак зазначив, що виконавці були затримані 20 січня.

“У результаті спецоперації учора ввечері зловмисники були затримані з приведеним у готовність саморобним вибуховим пристроєм поблизу житла народного депутата України”, – повідомив голова СБУ.

За словами глави спецслужби, один із них під час затримання намагався позбутися пластикового контейнера з пластичною вибуховою речовиною вагою 400 грамів, потужним неодимовим магнітом, електродетонатором та елементом живлення.
Вибухівку нібито планували встановити під авто або на шляху пересування нардепа.

За фактом події розпочато кримінальне провадження.

Читайте також:

Екс-росіянин Ілля Богданов, якого намагається вбити ФСБ, погодився працювати в СБУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна