Хуг побачив в окупованій Олександрівці українські вивіски й цитати Франка. “ДНР” уже міняє. ФОТО

 

Під час інспекції Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в смт Олександрівка (непідконтрольна територія Мар’їнського району Донецької області) перший заступник голови СММ Александр Хуг звернув увагу на велику кількість українських вивісок у цьому населеному пункті – попри те, що в Олександрівці керують сепаратисти “ДНР”.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на блогера Олександра Чернова – переселенця, який до війни був лікарем у Єнакієвому і зберіг інформаторів на Донеччині.

“Сьогодні (21 січня) під час відвідування першим заступником глави СММ ОБСЄ Александром Хугом школи в окупованому росіянами селищі Олександрівка перекладач неодноразово звертав його увагу на велику кількість україномовних вивісок. Починаючи із в’їзду в Олександрівку та, особливо, всередині школи – де, крім крихітної “ДНРівської” таблички біля входу – решта, аж до цитати Івана Франка на вході – українською мовою.
Хуг у своїй манері лише мовчки кивав…” – розповів блогер.

Чернов опублікував фото, з яких справді видно, що вказівник на в’їзді в Олександрівку досі свідчить про її належність до українського адміністративного устрою:

Вестибуль олександрівської школи прикрашає україномовна цитата Івана Франка – “Шукай краси, добра шукай! Вони є все, вони є всюди”:

Напис справді бачив Хуг, який зустрічався з педколективом школи:

Водночас на школі – вивіска “ДНР” у російському адміністративному стилі:

Як відомо, із західного боку смт Олександрівка примикає до підконтрольного Україні райцентру Мар’їнка, а з півночі – до західних околиць окупованого Донецька (Петровський район).

“З чуток, із Донецька вже надійшла вказівка – терміново змінити вивіски на російськомовні з лейблами “ДНР”. Причому не тільки в школі, але по всьому селищу – аж до ФАПу та овочесховищ. А цитату Франка в школі – прибрати!” – пише Чернов.

“Сподіваюся, в тому числі і цей пост відверне окупантів від такого кроку. Або, як мінімум, укотре затаврує їх!
І вірю, що пан Хуг зробив відповідні висновки”, – зазначає блогер.

Читайте також:

В “ДНР” формують базу даних дітей, нібито поранених українськими “карателями”. ДОКУМЕНТИ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна