На останній прес-конференції Обама розповів, чому не можна знімати санкції проти Росії

 

Барак Обама 18 січня дав останню прес-конференцію на посаді президента США, яку обіймав упродовж 8 років.

Він, зокрема, закликав “не плутати причини, через які були запроваджені санкції проти Росії”, повідомляє “Радіо Свобода”.

“Санкції були запроваджені не через питання щодо ядерної зброї, а через те, що Росія силою порушила незалежність і суверенітет України. Це було не наше рішення, з цим погоджувалася міжнародна спільнота. Росія продовжує окупувати територію України. Я сказав росіянам, що як тільки вони припинять робити це, санкції будуть скасовані”, – заявив Обама.

 

Обама наголосив, що Америка захищає суверенітет України як незалежної країни та обстоює базові принципи, на яких ґрунтується міжнародний порядок.

“Конструктивні відносини Вашингтона та Москви відповідають інтересам США та світу”, – відзначив при цьому Обама.

Президент США наголосив, що на початку свого президентства докладав зусиль, щоб сприяти Росії, але ситуація змінилась після того, я до влади повернувся Володимир Путін (нагадаємо, як чинний президент, він на 5 років відходив від справ, “посадивши” на своє місце чинного прем’єр-міністра Дмитра Медведєва).

“Підхід [Росії] до міжнародної політики, здається, ґрунтується на думці, що будь-що, що роблять США шкодить Росії, і цьому необхідно протидіяти”, – наголосив Обама.

“Кульмінацією стало вторгнення Росії до Криму та частин України”, – підкреслив він.

“Росія надалі окупує територію України та втручається в українських справи та підтримує своїх військових маріонеток, які порушують міжнародні норми… Я повідомив росіянам, що щойно вони припинять це, санкції буде знято”, – відзначив Обама.

Дональд Трамп, який вступає на посаду 45-го президента США 20 січня, неодноразово заявляв про бажання поліпшити відносини з Росією, схвально відгукуючись про її лідера Володимира Путіна.

Читайте також:

В останній промові на посаді посла США в ООН Саманта Пауер назвала Росію загрозою світовому порядку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна