На території ОРДЛО працюють вісім українських спостерігачів з СЦКК, у нас – 75 росіян. ЯК ЦЕ ВИГЛЯДАЄ

 

На непідконтрольній уряду України території Донецької та Луганської областей зараз перебувають вісім українських офіцерів-спостерігачів СЦКК, притому що торік їх було 20.
Як передає “Новинарня“, про це в інтерв’ю “Українській правді” сказав представник ЗСУ у Спільному центрі з контролю і координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін генерал-майор Борис Кременецький.

“Тоді наші представники були в Донецьку, але ми їх вивели звідти”, – розповів він.

“Ми мали це зробити, бо на одному з етапів сторона ОРДО почала вимагати, щоб у головному штабі СЦКК в Соледарі був їхній представник. Ми, звичайно, поінформували, що це двосторонній орган, де є лише українська і російська сторона”, – зазначив Кременецький, додавши, що сторона ОРДО не погодилася, аби їхній представник представник був у Соледарі “лише як учасник російської сторони, а не як третя сторона”.

Відтак, з огляду на позицію сепаратистів “ДНР”, довелося забрати українських спостерігачів СЦКК з частини непідконтрольних територій Донецької області.

“Наразі в Донецьку й Докучаєвську наших офіцерів немає. Наші представники є в Луганську, у Зимогір’ї, або зараз вони можуть бути в Слав’яносерсьбку – це все Луганщина. У Донецькій області наші офіцери є лише в Безіменному під Маріуполем“, – повідомив генерал Кременецький.

“Ми періодично робимо спроби, щоб наші офіцери потрапили в Донецьк і Докучаєвськ. Я думаю, що рано чи пізно це питання буде вирішено. Але треба врахувати також ті умови, у яких вони там знаходяться”, – сказав керівник української частини СЦКК.

Говорячи про умови перебування українських військових із Центру в ОРДО, Борис Кременецький розповів: “Наші офіцери пересуваються там виключно під контролем російських офіцерів. Також їх супроводжує спецпідрозділ, який там називаються чи то міліцією, чи то МНС – забезпечення фізичної безпеки.
Наші офіцери там не здатні реально нічого контролювати. Пересування обмежені. Коли наша група була в Донецьку – це був готель у центрі міста. Офіцера могли вивезти на дах залізничного вокзалу, де він міг бачити тільки те, що відбувається в аеропорту”.

За словами Кременецького, українські офіцери на території ОРДЛО не можуть ініціювати виїзд на конкретне місце для спостереження.

Читайте також:
Заступник голови місії ОБСЄ Хуг відвідав український СЦКК в Соледарі й поїхав до Луганська

Також він поінформував, що в СЦКК працюють 75 російських військових. Із них 23 постійно перебувають у Центрі в самому місті Соледар (Бахмутський район Донецької області), 16 – на восьми спостережних постах зі сторони, яку контролює України, вздовж лінії розмежування; решта – на боці сепаратистів.

Генерал-майор зазначив, що російській військові зі складу СЦКК не користуються дипломатичним імунітетом, заїздять в Україну лише офіційно через контрольовані прикордонні КПП і можуть перебувати в Україні не більше 90 днів. У разі протиправних діянь та фальсифікацій російських офіцерів висилають з України.

“У нас є підрозділ для їхнього захисту. Щоб вийти в магазин або в перукарню, вони щоденно пишуть заяву начальнику штабу: “Прошу разрешить такому-то посетить магазин такой-то”. У встановлений час ці два російські офіцери підходять до охорони, і два наших військовослужбовці Національної гвардії йдуть з ними в магазин, потім приводять їх назад.
Щоденно тричі на день російські офіцери ходять у їдальню за 250 метрів від будинку – строєм, під конвоєм наших військовослужбовців”, – розповів генерал.

Він додав, що представникам РФ не дозволили підняти в Центрі прапор Росії, якщо прапор України не піднімається в місцях перебування українських офіцерів СЦКК в ОРДЛО.

“Що стосується спостережних пунктів, то там росіяни перебувають в окремих кімнатах.
Наприклад, у Світлодарську, що між Бахмутом та Дебальцевим, є готель. На 8-му поверсі є одна кімната, де живуть два офіцери. Вони нікуди не виходять. Коли на даху цього готелю був спостережний пост, то вони піднімались туди. Але звідти не видно жодної позиції ЗСУ.
У Маріуполі вони перебувають у центрі міста, там у них також є окрема кімната. В Авдіївці на Коксохімі поліклініка, на третьому поверсі живуть наші офіцери, і є кімната російських офіцерів.
Тобто реальної можливості бачити наші позиції у них немає”, – підкреслив Борис Кременецький.

Він також описав, як функціонує Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін:
“Безпосередньо в Соледарі є кімната чергових змін, де цілодобово сидять по 3 російських і 3 українських офіцери. Є три таких зміни – 9 офіцерів, і з кожного боку є старший цих змін, який координує роботу. Їхнє завдання – мати постійний зв’язок зі своїми структурами, штабами і спостерігачами вздовж лінії розмежування.

Коли спостерігачі повідомляють про обстріл, наш офіцер телефонує у відповідного рівня штаб і перевіряє. Якщо підтверджується, ми російській стороні кажемо: “У такий-то час в такому-то напрямку розпочався обстріл, просимо його припинити”.

Російська сторона звертається до своїх спостерігачів, які сидять навпроти на лінії розмежування. Вони можуть сказати, що це неправда, там тиша. Можуть сказати, що це ми стріляємо.

На кожен такий обстріл ми просимо тишу. Якщо не припиняється, виходимо на вищій рівень. Іноді доходить до рівня генералів, командувачів угрупування, іноді на командувача АТО безпосередньо.
Коли відбувається цей вихід на відповідні структури, то паралельно ми звертаємося до ОБСЄ”.

“Буває, що доходить до 10 спроб, щоб зупинити вогонь. Були випадки, коли ми попереджали, що якщо не припинять обстріли, будемо виводити важку артилерію. Якщо необхідно, ми дзвонимо ОБСЄ, кажемо, що нас обстрілюють і ми будемо вимушені “адекватно відповісти”.
Тому ОБСЄ теж по своїх каналах дзвонить туди, намагається зупинити обстріли”, – розповів генерал-майор Кременецький.

Відповідаючи на запитання, як визначається один обстріл, він сказав: “Ми вважаємо, що якщо в одному напрямку протягом 15 хвилин ведеться вогонь – то це обстріл. Але навіть автоматна черга – це вже порушення режиму тиші, або якщо це снайперська куля, яка вбила когось”.

Також Кременецький поінформував, що в СММ ОБСЄ із 652 спостерігачів 39 – громадяни Російської Федерації.

“Я впевнений, що будь-які російські офіцери в місії ОБСЄ – це кадрові співробітники або ГРУ, або ФСБ. Іншого там просто бути не може”, – сказав Борис Кременецький.

“Але вони – члени місії, тож користуються всіма привілеями та авторитетом, яким користуються спостерігачі ОБСЄ, незалежно від національності. Тому ми не можемо з формальної точки зору питати його, з якої він країни”, – констатував керівник СЦКК, який зараз перебуває на ротації в Києві.

Читайте також:
У зоні АТО, в СЦКК, вперше облаштували галерею дитячого малюнку. ФОТО

Українських спостерігачів СЦКК обстріляли під Світлодарськом. ФОТО

СЦКК надав фотосвідчення, як бойовики з міномета знищили житловий будинок у Зайцевому

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна