Порошенко підписав закон про змогу розривати контракт із ЗСУ “до кінця особливого періоду”

 

Президент Петро Порошенко підписав ухвалений Радою в грудні закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби”.

Як повідомляла “Новинарня“, 6 грудня Верховна Рада (з другої спроби) таки дозволила військовослужбовцям розривати контракти, укладені “до кінця особливого періоду”.
За законопроект № 5337 у День Збройних сил України проголосували 239 нардепів.

Згідно з документом, право на звільнення з військової служби отримують військовослужбовці, що проходять військову службу за контрактом, дію якого було продовжено понад встановлені строки на період до оголошення демобілізації та які вислужили не менше 18 місяців з дати продовження дії контракту (ті, хто уклали контракт у мирний час).
Також – військовослужбовці, які уклали контракт на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію та вислужили не менше 24 місяців військової служби (ті, хто уклали контракт в особливий період).

Такі особи можуть за бажанням продовжувати військову службу за новим контрактом, що укладається на умовах, передбачених частиною четвертою статті 23 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, якщо вони виявили таке бажання.

Водночас, згідно з поправкою, прийнятою з голосу, звільнення відбудеться не одразу: на розробку порядку звільнення військовослужбовців відводиться 1 рік.

Нагадаємо, раніше Порошенко ветував попередній законопроект, що не передбачав “стабілізаційного” періоду в разі, коли із ЗСУ захочуть звільнитися всі ті десятки тисяч військових, які в 2014 році уклали контракти “до кінця особливого періоду”.

4 січня Петро Порошенко підписав закон під час зустрічі на Банковій із міністром оборони Степаном Полтораком та начальником Генерального штабу ЗСУ Віктором Муженком, інформує прес-служба АП.

“Це дає вам можливість завершити контракт з тими, хто вирішив повернутися додому, але разом з тим – ні на йоту не знизити боєздатність і боєготовність частин і підрозділів, в першу чергу тих, які знаходяться у зоні проведення АТО, бойових операцій із захисту нашої держави”, – звернувся до них президент.

“Тим громадянам України, які уклали фактично безстроковий контракт під час особливого періоду, ми даємо можливість відновити справедливість і дати можливість командирам забезпечити їх звільнення”, – додав Петро Порошенко.

Разом з тим президент звернув увагу на те, що заміна особового складу здійснюватиметься поетапно.

Президент також констатував, що укладання контрактів військових зі Збройними силами йде відповідно до графіку.

“Ми стрімко наближаємося до 70 тисяч [контрактників з початку 2016 року], і це свідчить про дуже високий рівень і патріотизму, і готовності зі зброєю в руках захищати Україну”, – сказав Петро Порошенко.

Також сьогодні Петро Порошенко підписав Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції”.

Документом вносяться зміни до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та надається право на призначення пенсії за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50-55 років військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали безпосередню участь в АТО в районах її проведення за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і 20 років для жінок.

Таке ж право отримують учасники бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України у складі добровольчих формувань, що були включені до складу ЗСУ, Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, а також військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані), особи рядового, начальницького складу та добровольці, добровольці, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час участі в АТО.

Дружинам (чоловікам), якщо вони не взяли повторний шлюб, і батьки вищезазначених категорій громадян, які загинули чи пропали безвісти, померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час участі в АТО, забезпечення її проведення також надається право на призначення пенсії за віком.

Закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна