Справа про держзраду: Печерський суд дозволив вилучити в МЗС оригінал Харківських угод

 

Печерський райсуд Києва дозволив військовій прокуратурі вилучити у МЗС оригінал Харківських угод про продовження на 25 років базування Чорноморського флоту Росії в Криму.
Про це йдеться в ухвалі суду від 27 грудня 2016 року, передає агенція “Українські новини”.

Слідчим управлінням Головної військової прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу.

У зазначеному провадженні досліджуються підстави та обставини підписання 21 квітня 2010 року в Харкові угоди між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території Криму.

“У слідства є достатні підстави вважати, що в зазначених документах містяться відомості, що можуть підтвердити факти порушення процедур підготовки, прийняття, підписання і ратифікації угоди… а також встановити коло осіб, чиї дії призвели до укладення угоди, що суперечить Конституції України”, – сказано в рішенні суду.

Крім того, прокуратура 19 грудня 2016 року призначила почеркознавчу експертизу.

Суд дозволив слідчим вилучити оригінал угоди в МЗС для проведення експертизи.

У разі недопуску слідчих вони можуть ініціювати проведення обшуку в Міністерстві закордонних справ України.

Як відомо, так звані “харківські угоди” підписали 21 квітня 2010 року тодішні президенти України та Росії – Віктор Янукович і Дмитро Медведєв, а 27 квітня 2010 року їх ратифікували Верховна Рада України та Державна дума Росії.
Згідно з договором, термін оренди Чорноморським флотом РФ бази у Севастополі подовжили з 2017-го до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо сторони не заперечуватимуть. В обмін на це Росія надавала знижку на газ Україні і відмовлялася від санкцій за недобір газу Україною.
Однак після анексії Криму в лютому-березні 2014 року Росія денонсувала ці угоди.

Читайте також:
Суд у справі про держзраду Януковича обіцяють через два місяці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна