Новий рік почався з теракту в нічному клубі Стамбула: 39 смертей

 

Щонайменше 39 людей загинуло, ще близько 70 зазнали поранень у ніч на неділю, 1 січня, внаслідок збройного нападу на нічний клуб Reina у Стамбулі.

Як передає “Новинарня” з посиланням на агентство “Анадолу”, теракт скоєно в районі Ортакей (Бешикташ, європейська частина міста).

“Імена 21 загиблого вже відомі, з них 16 – іноземці”, – зазначив міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу.

“Нападник був один. Терорист був одягнений у пальто, а після атаки переодягнувся і вийшов з клубу в іншому одязі. Вся інформація аналізується правоохоронними органами, які проводять операцію із затримання вбивці”, – додав Сойлу.

За його словами, один із загиблих – працівник поліції.

ЗМІ інформують, що нападник був у костюмі Санта Клауса.

Міністр охорони здоров’я Туреччини Реджеп Акдаг поінформував, що в лікарнях перебувають 65 поранених, стан чотирьох із них оцінюється як важкий.

Генеральне консульство України в Стамбулі з’ясовує, чи є українці серед жертв та постраждалих в результаті кривавої стрілянини.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган рішуче засудив теракт. Глава держави заявив, що, здійснюючи напади на громадян, терористи та їхні поплічники не припиняють спроб дестабілізувати ситуацію, порушити спокій і створити хаос в Туреччині.

“Упевнений, що турецький народ, зберігаючи холоднокровність та згуртованість, порушить плани терористів”, – підкреслив Ердоган.

“Ми розуміємо, що напади, які здійснюються в Туреччині різними терористичними організаціями, пов’язані з процесами в регіоні. Ми сповнені рішучості знищити джерела загроз і запобігти атакам на нашу країну. Кожне життя, віддане за цю справу, віддається болем в наших серцях, в той же час посилюючи наше бажання протидіяти загрозам”, – сказав президент.

“Туреччина протистоятиме не тільки збройним атакам терористів і їхніх поплічників, а й тиску в економічній, політичній і соціальній сферах”, – підкреслив Ердоган, зазначивши, що звірячий напад в Стамбулі знову продемонстрував, що тероризм не робить ніяких відмінностей між об’єктами нападів.

ОНОВЛЕНО. Серед 39 загиблих було 25 чоловіків та 14 жінок, повідомили в поліції.

Як пише турецьке видання Hurriet, станом на вечір 1 січня ідентифіковано 35 загиблих.
11 з упізнаних є громадянами Туреччини, їх вже тіла передали родичам. 24 з упізнаних загиблих виявилися іноземцями.
Серед іноземців найбільше – семеро – були громадянами Саудівської Аравії, також – громадяни Канади, Бельгії, Тунису, Індії, Сирії, Ізраїлю та Лівану.

УкраїнкаЮ жителька міста Рівне Наталія Вольнова була в клубі Reina й вижила під час теракту. Про це вона написала на своїй сторінці в соцмережі, повідомляє Укрінформ.

“Терористи щойно захопили клуб, в якому наша компанія святкувала Новий рік. Багато вбитих. Я жива! Жива!” – написала Вольнова у “Фейсбуці”.

Потім вона додала ще один запис: “Дякую поліцейському, який витягнув мене з-під столу одну з найперших. Тримав міцно мої руки і захищав своєю спиною. Також дякую дівчині Наталі (як потім виявилося, з Луцька), яка зняла свою накидку і віддала мені, бачачи голі плечі, не знаючи ні хто я, ні звідки, тим більше я спілкувалась англійською, а вона в мене без акценту…” – написала українська туристка.

Читайте також:
Теракт у Стамбулі 11 грудня: в результаті двох вибухів загинули щонайменше 29 людей. ВІДЕО

В Анкарі розстріляли посла Росії Андрія Карлова – “за Алеппо”. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна