У світлі кібератак з РФ Радбез України схвалив проект Доктрини інформаційної безпеки

На засіданні Ради національної безпеки і оборони України 29 грудня було розглянуто зокрема питання забезпечення кібербезпеки, захисту критичної інфраструктури та ухвалення Доктрини інформаційної безпеки. Про це інформує “Новинарня” з посиланням на прес-службу РНБО.

“Кібератаки проти інформаційних систем державних органів і об’єктів критичної інфраструктури України, координовані Російською Федерацією, зумовили необхідність вжиття невідкладних заходів з якісного посилення системи кіберзахисту і кібербезпеки. Йдеться, зокрема, про удосконалення законодавства, забезпечення стандартизації й уніфікації програмно-апаратних рішень для потреб держави, розвиток захищеної національної телекомунікаційної мережі, захист державних інформаційних ресурсів і зміцнення спроможностей органів сектору безпеки і оборони в кіберпросторі”, – йдеться в повідомленні.

Рішенням РНБО запроваджено санкції проти підконтрольних РФ юридичних осіб, причетних до ведення Росією гібридної війни проти України в інформаційній сфері та кіберпросторі.

“Питання кібербезпеки стоїть в якості основних викликів на сьогоднішній день і під час самітів НАТО, і під час проведення наших комісії. Створено спеціальний трастовий фонд. Тому винесення сьогодні на засідання РНБОУ питання кібербезпеки є абсолютно актуальним”, – сказав на початку засідання Радбезу президент Петро Порошенко.

При цьому він зазначив, що ці загрози стосуються не лише міністерств та навів приклади втручання в роботу сайтів “Укрзалізниці”, об’єктів енергетичної галузі, атомних електростанцій, аеропорту “Бориспіль”.

Президент наголосив, що розслідування низки інцидентів вказує на причетність до них напряму чи опосередковано спецслужб Росії, яка розв’язала кібервійну проти нашої держави.
Він також відзначив, що подібні агресивні дії в кіберпросторі Росія веде і проти інших країн, зокрема  з такою ж проблемою зіткнулися Сполучені Штати, а голова німецької розвідки заявляє про плани російських хакерів вплинути на результати виборів в Німеччині, шведські спецслужби публічно визнали Росію головним джерелом кібератак на їхню країну.

“Протидія гібридній агресії вимагає надійного захисту критичної інфраструктури, насамперед, від терористичних і диверсійних посягань”, – зазначили в Радбезі.

Для цього Рада національної безпеки і оборони на виконання Стратегії національної безпеки України доручила Кабінету Міністрів разом з СБУ вжити невідкладних заходів з удосконалення відповідної системи, передбачивши її належне законодавче, організаційне і ресурсне забезпечення.

Радбез також схвалив проект Доктрини інформаційної безпеки України, розроблений Міністерством інформаційної політики разом із Комітетом Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики.

“Цей документ передбачає впровадження ефективних заходів з протидії російській пропаганді на основі неухильного дотримання цінностей свободи слова, прав журналістів та розвитку українських медіа”, – сказано в релізі.

Також РНБО підтримала розроблений Міністерством оборони проект Державної програми розвитку Збройних Сил України на період до 2020 року та зміни до військово-адміністративного поділу території України.

Читайте також:
РНБО запровадила санкції проти росіян за незаконні вибори в Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна