США висилають 35 російських дипломатів і вводять санкції через кібератаки

 

Сполучені Штати Америки висилають з країни 35 російських дипломатів. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на Reuters.

Високопоставлений чиновник у США розповів, що дипломатам з РФ дали 72 години для того, щоб покинути Америку.

“Ці кроки були зроблені у відповідь на утиски Росією американських дипломатів та втручання у вибори в США“, – сказав співрозмовник агентства.

За даними Sky News, дипломатів висилають із Вашингтона й Сан-Франциско.

Також закрито два російські дипломатичні житлові комплекси в Меріленді і Нью-Йорку.

Доступ до двох резиденцій, які використовуються російськими чиновниками для збору розвідувальної інформації, буде закритий всім російським офіційним особам станом у полудень в п’ятницю, 30 грудня, додав високопоставлений американський чиновник.

Раніше 29 грудня США впровадили додаткові санкції щодо Росії у зв’язку з хакерськими атаками, в яких Білий дім звинуватив Москву.

Під санкції потрапили шість осіб і п’ять відомств, в тому числі Федеральна служба безпеки і Головне управління Генштабу ЗС РФ (ГРУ), а також Спеціальний технологічний центр.

Крім того, в список потрапили шість фізичних осіб: керівник ГРУ ГШ Ігор Коробов, три його заступники – Ігор Костюков, Володимир Алексєєв і Сергій Гізунов, програміст Олексій Білан і Євген Богачов.

Як повідомляє Reuters, президент США Барак Обама заявив, що нові санкції проти РФ були введені після “неодноразових приватних і публічних попереджень”.

ОНОВЛЕНО. Також у США опубліковано спільну доповідь Міністерства національної безпеки США і ФБР, в якій ідеться про дві хакерські атаки, зафіксовані в США влітку 2015 року і навесні 2016 року.
У доповіді вони позначені як “просунуті постійні мережеві загрози” (Advanced Persistent Threat) APT28 і APT29.

У документі стверджується, що їх здійснили дві групи російських військових і цивільних розвідувальних служб. Цю кампанію відомства назвали GRIZZLY STEPPE.

За даними, представленим в доповіді, обидві групи раніше неодноразово атакували інформаційні системи урядових і дослідницьких організацій, університетів і корпорацій по всьому світу.
Обидві групи, що стоять за атаками, займалися фішингом, поширюючи посилання на підроблені сайти, що імітують сайти цільових організацій, а група, що організувала атаку APT29, також поширювала віруси через розсилку файлів співробітникам цільових організацій.

Під час атаки APT29 влітку 2015 року групі хакерів вдалося заразити інформаційні системи американської політичної партії, коли одна з цільових персон відкрила заражений додаток до електронного листа, і вірус проник у систему, йдеться в доповіді. Після цього хакерам вдалося отримати контроль над поштовими акаунтами і завантажити звідти листування кількох осіб.

Атака APT28, яка була реалізована навесні 2016 року, проводилася щодо тієї ж політичної партії, при цьому сама партія в доповіді не називається (очевидно, що йдеться про Демократичну партію США – “Н”).
В результаті фішингової атаки зловмисники отримали паролі від поштових акаунтів кількох ключових персон і змогли завантажити вміст поштових скриньок лідерів партії.
Уряд США вважає, що ці листування були надані ЗМІ й опубліковані.

За інформацією, представленою в доповіді, співробітники російської розвідки, як і раніше, проводять фішингові атаки проти американських державних органів. Остання розсилка була запущена в листопаді 2016 року, відразу після проведення виборів в США, йдеться в документі.

Читайте також:
Обама пообіцяв Путіну відповідь на кібердиверсії

Путін особисто брав участь у кампанії зі втручання у президентські вибори в США, – ЗМІ

У світлі кібератак з РФ Радбез України схвалив проект Доктрини інформаційної безпеки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна