Росія незаконно утримує на своїй території щонайменше 17 українців і ще 27 – у Криму. ЗАЯВА МЗС

 

Російська Федерації незаконно утримує на своїй території щонайменше 17 громадян України, ще 27 – у Криму та не дотримується принципу Мінських угод про обмін “всіх на всіх”. Про це йдеться в заяві МЗС України “у зв’язку з репресіями РФ проти громадян України”, поширеній у четвер, 29 грудня.

“Держава-агресор продовжує ігнорувати взяті на себе зобов’язання в рамках Мінських домовленостей щодо обміну заручників і незаконно утримуваних осіб за принципом “всіх на всіх”, – сказано в документі.

“Хоча й в Україну повернулося шестеро бранців, їхня кількість не зменшилася, а, навпаки, зросла: наразі нам відомо про політично вмотивоване утримання на території держави-окупанта щонайменше 17 українців. Ще більше наших співвітчизників безпідставно затримано та заарештовано на окупованому Кримському півострові. Понад сто українців у жахливих умовах утримуються російсько-терористичними силами в окупованих районах Донецької та Луганської областей”, – наголошує Михайлівська площа.

“Росія продовжує практику систематичних безпідставних відмов українським консулам у наданні дозволів на відвідання українських політичних в’язнів. Існують беззаперечні свідчення щодо систематичного застосування щодо громадян України, які утримуються на території Росії та на окупованих територіях, недозволених методів дізнання, тортур, методів психологічного тиску”, – наголосили в МЗС.

“Незважаючи на численні заклики України й міжнародного співтовариства з вимогою негайно звільнити незаконно утримуваних і засуджених українців, російське керівництво продовжує ганебну практику використання громадян України як заручників своєї агресивної політики проти нашої держави.
Цинічне нехтування засадничими правами людини і свободами перетворило правоохоронну та судову систему держави-агресора на репресивно-каральні інструменти, що сприяють становленню нового тоталітарного режиму в Росії”, – сказано в заяві.

У відмовстві зазначили, що особливого загострення набула ситуація з громадянами України, яких шахрайським способом було втягнуто в незаконні схеми із розповсюдження наркотичних речовин на території РФ.

“Фактично наслідками реалізації таких схем є вербування та втягування наших співвітчизників у незаконну діяльність на території РФ. Лише протягом цього року в Росії за вчинення злочинів у сфері наркообігу було засуджено майже тисячу наших співвітчизників, кримінальні справи більшості з яких базувалася на сфабрикованих матеріалах”, – зазначили в МЗС.

У відомстві нагадали, що зловмисність дій Кремля стосовно громадян України набула настільки непрогнозованого і загрозливого характеру, що в Україні змушені застерігати співвітчизників від здійснення поїздок на територію Російської Федерації та на тимчасово окуповані нею українські території.

МЗС України вимагає від Російської Федерації негайно і без будь-яких додаткових умов звільнити усіх незаконно утримуваних громадян України, припинити практику політичного переслідування та репресій стосовно наших співвітчизників.

Також МЗС закликає держави-члени ООН вжити подальших консолідованих кроків для посилення тиску на РФ через злісне порушення нею ключових положень міжнародного права.

Прес-служба МЗС поширило інфографіку щодо незаконного утримання громадян України на території РФ та в окупованому Криму:
zaruchniki-kremlya

Читайте також:
У Мінську з’ясувалося, що Росія затримала в себе громадянина України й передала його в “ДНР” як нового заручника

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна