Обама пообіцяв Путіну відповідь на кібердиверсії

 

Президент США Барак Обама попередив Росію, що її подальші кібернетичні диверсії, на кшталт втручання в перебіг виборів, не залишаться без відповіді. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на “Радіо Свобода”.

Як сказав глава Білого дому журналістам, він хоче дати Росії сигнал зупинити такі дії, «бо ми можемо й вам багато чого зробити».

За словами Обами, коли настане потреба, Росія безпосередньо відчує наслідки відповіді США, про яку не будуть попереджати.

Президент США знову підтвердив, що під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним на полях саміту G20 в Китаї у вересні він прямо говорив із російським керівником про втручання Росії й попередив про необхідність зупинити його і про неминучі наслідки.

У відповідь на запитання, чи Барак Обама особисто вважає, що Путін сам наказав здійснити кібердиверсії перед виборами у США, він відповів: «Мало що стається в Росії без Володимира Путіна. Це дуже ієрархічна діяльність». Особливо, додав Обама, коли йдеться про втручання у США.

За словами американського керівника, нині представники спецслужб США готують звіт про це втручання і оприлюднять його до кінця його терміну на посаді.

У цьому звіті будуть подані ті докази, які можна буде оприлюднити, щоб не розкрити джерела і методи роботи спецслужб США.

Але, попередив Обама, значна частина доказів залишиться таємною, щоб можна було дієво протистояти кібервтручанням Росії в майбутньому.

У США вже не раз говорили про наявність доказів втручання Росії в комп’ютерні мережі США з метою зашкодити кандидатові від Демократичної партії Гілларі Клінтон і тим посприяти кандидатові від Республіканської партії Дональдові Трампу, який у перебігу передвиборчої кампанії виступав із проросійськими заявами і врешті й був обраний. І Трамп, і Кремль заперечували всі такі заяви.

Днями американська медіакорпорація NBC News повідомила, що представники розвідувальних служб США вважають: президент Росії Володимир Путін був особисто причетний до таємної кампанії Росії на втручання у президентські вибори у США. За цим повідомленням, двоє чільних посадовців із безпосереднім доступом до розвідувальної інформації заявили, що з цієї інформації випливає: Путін особисто керував організацією публікацій та іншого використання даних, викрадених із серверів Демократичної партії США.

Ці нові дані, як мовиться в повідомленні, свідчать про значно глибше залучення Путіна в кампанію з метою нашкодити кандидатові від демократів Клінтон, ніж вважали в жовтні – тоді, коли всі 17 спецслужб США підтвердили заяву, що до зламу серверів американської Демпартії причетна влада Росії.

Читайте також:
Військові хакери США проникли в телекомунікаційні системи Росії та командування Кремля

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна