Трегубов: Алеппо – той приклад світу, яким мало не стала Україна

 

Віктор Трегубов
журналіст, блогер

(FB)

Алеппо – це наше кіно про “поворот не в той бік”. Про те, що було б з нами, якби ми не втрималися.

Одна з головних проблем історичної правди – “помилка того, хто вижив”. Люди нарікають на камінчик, що поцілив у голову, там, де насправді дивом проскочили лавину.

Що ж, ось що буває з тими, хто не проскочив.

…Що ми бачимо в Алеппо? Безліч готових битися до кінця людей, яким просто бракує технічних засобів для протистояння сучасній армії, що активно застосовує авіацію й не соромиться перетворювати велике місто на закривавлений щебінь.

Гібридну брехню російських медіа про війну з ІДІЛ, хоча ІДІЛ в Алеппо й не пахло. Поки що справжній ІДІЛ радісно збирає покинуту російську зброю під Пальмірою.

Розповіді Чуркіна в ООН про те, що нічого страшного не відбувається, а дітей в Алеппо спеціально посипають пилом, щоб видати їх за жертв бомбардувань.

Величезну стурбованість світової спільноти. Навіть на один вечір пригасили вогні на Ейфелевій вежі. Щоправда, голова Єврокомісії не забув заявити, що запроваджувати додаткові санкції проти РФ було б неефективно.

Що характерно: в Алеппо прилітає всім. Бомби не розрізняють, хто лояліст, а хто джихадист, хто алавіт, хто суніт, а хто християнин. Вони однаково рівно падають на будинки тих, хто підтримував повстанців, і тих, хто все життя зберігав під подушкою портрети обох Асадів і готувався зустрічати чиїсь танки з квітами.

Алеппо – це образ війни, яка в нас не відбулася, але яка в 2014 році була більш ніж реальною. Уважно подивіться на кадри з Алеппо. Зрозумійте, що між вашим нинішнім життям і пеклом, що відбувається там, стоїть лише українська армія, і, меншою мірою, – українська дипломатія та українська держава. Ніщо інше вас не захищає.

…Уважно подивіться на кадри з Алеппо. Зрозумійте, що між вашим нинішнім життям і тим пеклом, що відбувається там, стоїть тільки українська армія і, меншою мірою, – українська дипломатія й Українська держава. Ніщо інше вас не захищає.

Це, до речі, слабенька така гребля, проблемна, що тримається на одному крилі й чесній молитві. Можливо, має сенс самому почати її зміцнювати?

Вже точно не варто брехати собі, що, мовляв, ти в безпеці.

Якщо ви живете в зоні прикордонного співробітництва з Польщею або Словаччиною і вам здається, що Росія від вас далеко – від Алеппо вона ще далі, а ти диви.

Якщо ви вважаєте, що російські бомби не впадуть на міста, де не розмовляють російською – пошукайте російськомовних в Алеппо.

Якщо ви вважаєте, що в ХХІ столітті неможливі первісні звірства без всякої виразної реакції цивілізованого світу – уважно подивіться на екран.

Алеппо – той приклад світу, яким мало не стали ми.

Читайте також:
Починається евакуація повстанців з Алеппо. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна