Починається евакуація повстанців з Алеппо. ІНФОГРАФІКА

 

У сирійському місті Алеппо вранці 15 грудня почалася евакуація озброєних повстанців. Про це повідомляють ЗМІ з посиланням на джерела в сирійському уряді та армії.

Евакуація мала відбутися в середу, але план зірвався, і в місті знову почалися збройні зіткнення.

“Операція з організації виходу збройних людей зі східного Алеппо почалася”, – цитує агентство Reuters анонімного сирійського чиновника.

У російському “Центрі примирення сторін в Сирії” підтвердили початок операції та підкреслили, що сирійський уряд гарантує безпеку усім повстанцям, які виїжджають з Алеппо.

“Сирійська влада гарантує безпеку всім членам збройних формувань, які вирішили залишити східні квартали Алеппо”, – йдеться в повідомленні Центру.

Окремо підкреслюється, що операція з евакуації “проводиться за дорученням президента Росії Володимира Путіна”, передає ВВС.

“20 автобусів та 10 машин швидкої допомоги вивезуть бойовиків спеціальним коридором в напрямку міста Ідліб”, – йдеться в повідомленні Центру примирення.

Як інформує Al Jazeera, процес евакуації повстанців, як очікується, займе не менше трьох днів.

ОНОВЛЕНО. Сирійські урядові війська відкрили вогонь по автомобілях “швидкої допомоги”, які намагалися покинути східну частину Алеппо. Про це повідомляє Associated Press з посиланням Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини, який базується у Великобританії.

Повідомляється, що “швидкі” були ще на території, яку контролюють повстанці, коли вони потрапили під обстріл зі стрілецької зброї. В результаті обстрілу троє людей отримали поранення.

Головний лікар однієї з лікарень сказав, що наразі (станом на 11:00) жодна швидка або автобус не змогли покинути східну частину Алеппо.

Канал “Аль-Джазіра” повідомив також про одного загиблого внаслідок обстрілу конвою.

Раніше телеканал ліванського угруповання “Хезболла”, бійці якого надають підтримку сирійським урядовим силам, повідомив, що учасникам перемовин щодо ситуації в Алеппо вдалося домовитися щодо евакуації повстанців зі східних районів міста. Про це повідомляли сирійські військові джерела.

За інформацією “Хезболли”, бойовиків перевезуть у населений пункт Хан-Туман на південний схід від Алеппо.

Інфографіка: ВВС

Інфографіка: ВВС

Нагадаємо, про припинення вогню в Алеппо оголосили у вівторок, 13 грудня. До міста прибували автобуси, аби забрати звідти людей, але в середу бої поновилися.
Сирійські джерела повідомляли про поновлення авіаударів по територіях, які контролюють повстанці.

Порушення угоди про перемир’я, укладеної за посередництва Росії й Туреччини, пов’язували із вимогами сирійського уряду.
Уряд Асада зажадав евакуації власних поранених бійців і цивільних із двох міст, оточених повстанцями.

Східна частина Алеппо – найбільшого міста Сирії – перебуває під контролем повстанців з 2012 року. Але в останні місяці територія, підконтрольна повстанцям, зокрема історична частина міста, постійно зменшувалася внаслідок великої наступальної операції, яку вели сили Башара Асада за підтримки російської авіації. Повідомлялося про сотні жертв серед цивільного населення в результаті ударів авіації РФ.
Пізно ввечері у вівторок посол Росії в ООН Віталій Чуркін повідомив на екстреному засіданні Ради Безпеки ООН, що “воєнні дії в східній частині Алеппо закінчилися”.
Перед цим в ООН повідомляли про десятки розстріляних урядовими військами місцевих мешканців у районах, звідки вибили повстанців.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна