Порошенко забракував закон про обов’язкову військову підготовку для студентів медВНЗ

Президент Петро Порошенко ветував закон про обов’язкове проходження студентами медичних вишів військової підготовки. Про це повідомляють “Українські новини” з посиланням на дані на сторінці відповідного законопроекту на сайті Верховної Ради.

Відповідно до прийнятого парламентом закону, військову підготовку за програмою офіцерів запасу медичної служби в обов’язковому порядку повинні проходити громадяни України, які мають освітню ступінь у вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладах України, придатні до військової служби.

За розрахунками Міноборони, реалізація закону потребуватиме додаткових витрат у 2017 році у розмірі близько 140 млн. гривень, у 2018-му – близько 280 млн., в 2019-му і наступних роках – 420 млн. гривень (без урахування інфляції), і ці кошти не передбачені в держбюджетах на 2016 та 2017 роках.

У пропозиціях президента до закону зазначається, що в вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладах навчається близько 65 тисяч студентів (щорічно випуск лікарів становить 12 тисяч осіб).
При цьому в медичних підрозділах Міноборони і Збройних силах існує близько 2,8 тисяч посад військових лікарів (провізорів), а наявний мобілізаційний ресурс офіцерів запасу медспеціальностей становить близько 60 тисяч чоловік.

Таким чином, на думку Порошенка, введення обов’язкової підготовки всіх громадян, які отримують освітній ступінь вищої освіти в медВНЗ за програмою підготовки офіцерів запасу медслужби, призведе до випуску офіцерів запасу медспеціальностей з перевищенням існуючої потреби в комплектуванні первинних посад медскладу майже в 20 разів.

З огляду на зазначене, президент вважає, що військову підготовку студентів за програмою офіцерів запасу медслужби доцільно здійснювати в рамках державного замовлення на відповідних фахівців, а закон пропонується відхилити.

Читайте також:
Рада ухвалила закони про звільнення військових із дітьми-інвалідами та про офіцерів запасу в медВНЗ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна