Рада ухвалила закон, що частково вирішує проблему ошуканих вкладників банку “Михайлівський”

 

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект, який сприятиме захисту прав фізичних осіб, що були ошукані за посередництвом банків, у тому числі фізосіб – клієнтів ПАТ “Банк Михайлівський”.
На вечірньому засіданні 15 листопада законопроект №5390, поданий президентом Петром Порошенком як невідкладний, підтримали 285 народних депутатів.

Згідно із пояснювальною запискою, законом пропонується прирівняти до вкладу кошти, залучені від населення в якості позики або вкладу до небанківської фінансової установи через повірений за відповідним договором банк.
Раніше до такої схеми вдавався банк “Михайлівський”, нині збанкрутілий.

Гарантуватися до відшкодування будуть кошти в тому випадку, якщо на день набрання чинності цього закону повірений банк був визнаний неплатоспроможним.

Крім того, законопроектом також передбачається доручити Фонду гарантування вкладів ретельно вивчити документи по кожній фізособі, яка прирівняна до вкладника, і не пізніше 20 робочих днів з дня набрання чинності цим законом почати виплату відшкодування коштів. Фонд гарантування вкладів наділяється правом представляти вимоги до небанківських фінустанов, які залучали кошти від населення.
Кошти, що стягуються з таких небанківських фінустанов, будуть включатися в ліквідаційну масу відповідного банку.

Законопроектом пропонується встановити для фінустанов заборону на залучення коштів населення із зобов’язанням щодо їх повернення, у тому числі шляхом отримання позики, в разі, якщо це прямо не передбачено законом про діяльність відповідної фінустанови, зазначає “Економічна правда”.

Депутати від БПП Артур Герасимов (представник президента в парламенті) і Тетяна Ричкова вийшли до мітингарів-вкладників під Радою та доповіли їм, що прийнятий радою закон №5390 запрацює через 20 днів після підписанння його президентом.

Герасимов уточнив, що цей закон вирішує 95% проблем ошуканих вкладників і стосується приблизно 14 тисяч осіб, чиї кошти було залучено за сумнівними схемами.

“Ми сьогодні говорили з вашими юристами, щоб, не зупиняючись, вони сьогодні звернулися до Тетяни Ричкової для того, щоб напрацювати закон, який дозволить продовжити цей успіх”, – заявив Герасимов у розмові із вкладниками банку “Михайлівський” під парламентом.

Він наголосив, що “цей законопроект є результатом спільної роботи представників “Михайлівського” і президента Порошенка.

Артур Герасимов уточнив, що за цим законом буде повернуто 1,2 млрд. грн.

Нагадаємо, раніше вкладники банку “Михайлівський” перекривали рух вулицею Хрещатик.
У серпні Порошенко пообіцяв вкладникам банку “Михайлівський”, що глава цієї фінансово-кредитної установи буде засуджений, вкрадені гроші будуть знайдені і використані для виплат вкладникам.

У травні в банк “Михайлівський” була введена зовнішня адміністрація. Пізніше стало відомо, що за день до цього банк продав свої кредити іншим фінкомпаніям.
23 травня правління Національного банку прийняло рішення про віднесення ПАО “Банк Михайлівський” до категорії неплатоспроможних.
У липні Фонд гарантування вкладів почав ліквідацію банку.

Прокуратура Києва розраховує залучити до відповідальності власника мережі з продажу побутової техніки та електроніки “Ельдорадо” і ТРЦ “Гуллівер” Віктора Поліщука за банкрутство банку “Михайлівський”, в якому він раніше володів 92,501% статутного капіталу.
Національний банк оцінив завдані власником банку “Михайлівський” Поліщуком збитки в 23 млрд. гривень.

Читайте також:
У Києві затримали одного з ключових фігурантів справи банку “Михайлівський”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна