Е-десятина: екс-регіонал Хомутиннік готовий жертвувати на потреби армії, Мураєв – проти “войнушки”

 

Народний депутат, лідер депутатської групи “Відродження” Віталій Хомутиннік готовий пожертвувати частину своїх доходів на потреби української армії, як до цього закликали волонтери, оголошуючи акцію “Е-десятина”. Водночас низка інших нардепів висловилися проти такої ініціативи.

Про це колишній “регіонал” Хомутиннік повідомив у листі на ім’я засновника фонду “Повернись живим” Віталія Дейнеги.

Відповідь Віталія Хомутинніка на звернення Дейнеги оприлюднена на сторінці проекту “Повернись живим” у “Фейсбуці”.

“Учора (10 листопада) ми надіслали перші листи-звернення до народних депутатів, міністрів та мерів міст з пропозицією пожертвувати на потреби армії #еДесятину із задекларованих ними статків. Або, як альтернативу – передати одну з коштовних речей, що фігурує в оприлюднених е-деклараціях можновладців. Адже, за давньою українською традицією прийнято жертвувати 10% своїх доходів на добрі справи.
Першу відповідь на звернення ми отримали від депутата групи “Відродження” Віталія Хомутинника, і як обіцяли – публікуємо її текст. Дякуємо пану Хомутиннику за оперативність і чекаємо на обіцяну зустріч (про її результати звісно також поінформуємо публічно)”, – зазначено в дописі фонду.

Віталій Хомутиннік у листі до фонду “Повернись живим” заявив: “Погоджуюсь з Вашою думкою про те, що сьогодні ті, у кого є можливість, мають допомагати армії та соціально незахищеним громадянам”.

Віталій Хомутиннік

Віталій Хомутиннік

“…Що стосується моєї особистої допомоги українській армії – від самого початку військового конфлікту на Сході України я регулярно виділяю кошти на закупівлю обмундирування і спорядження для наших воїнів, активно жертвую кошти на підтримку переселенців, допомогу малозабезпеченим українцям”, – написав Хомутинник, зазначивши, що “намагається дотримуватись української традиції” про десятину пожертв.

“Що стосується Вашого звернення про допомогу, то я готовий зробити свій внесок. Для цього пропоную обговорити питання можливого співробітництва”, – підсумував депутат із партії “Відродження”.

vitaliy-homutinnik-list-volonteram

Як відомо, починаючи акцію “Е-десятина” на Головпоштамті в Києві з розсилання листів заможний нардепам, Віталій Дейнега заявив, що лише один годинник з е-декларанції Хомутинника коштує стільки, як 60 тепловізорів для Збройних сил.

Як відомо, Віталій Хомутиннік задекларував зокрема заощадження готівкою 850000 євро, 570000 доларів, 32700000 грн. тощо, у банках – 5025597, 5072140 і 2881006 доларів, 39005295 і 89728 грн., 100781 євро, інші численні активи й дорогі речі.

Водночас фонд “Повернись живим” зазначає, що оголошена ними “акція викликала реакцію навіть тих нардепів, до яких ми ще не встигли звернутися”.

Так, депутат Євген Мураєв в ефірі телеканалу “112 Україна”, на прохання ведучих прокоментувати волонтерську пропозицію щодо “Е-десятини”, зазначив, що на “войнушку” він жертвувати гроші не збирається.

На що, нардеп Андрій Білецький в ефірі того ж каналу відреагував такою порадою: “Мураєву можна порадити застрелитися. Чим менше буде таких Мураєвих, тим швидше закінчиться війна, а не “войнушка”, як він її називає” (відео).

“Також на наш заклик відреагував нардеп з “Самопомочі” Семен Семенченко: “Заставить коррупционеров пожертвовать десятину на армию со своих е-деклараций это конечно хорошо. На первый взгляд. Но десятину исторически платят с честно заработанного. А деньги, часть из которых госчиновники засветили в е-декларациях, тупо украдены у всех нас. Заплатить десятину – значит помочь им легализовать все это. Только полная конфискация всего украденного из бюджета, иначе все это будет повторяться бесконечно”.

Що ж, маючи фракцію у парламенті пан Семенченко може реалізовувати те, про що сам пише у законодавчому полі.
Ми ж тим часом готуємо листи і до його політичних соратників”, – зазначили волонтери проекту “Повернись живим”.




“А поки депутати та міністри сперечаються, хто з них більше любить Україну і як її любити правильно, – забезпечення військових необхідним для переваги над ворогом обладнанням – наше спільне завдання.
Слідкуйте за продовженням акції #еДесятина, і допомагайте армії“, – йдеться в повідомленні.

Читайте також:
Волонтери оголосили акцію “Е-десятина”:
вимагають від найбагатших декларантів поділитися з армією

Підсумки е-декларування: подано 103 тисячі звітів, “просачкували” 7 депутатів

Волонтер Дейнега: Навіть зараз вдається збирати для армії 0,5 млн. грн. щотижня

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна