НАБУ повідомило про підозру фігурантам справи МАУ

 

Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру колишньому керівнику Державної авіаційної служби, президенту і головному бухгалтеру приватної авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” у розтраті майна. Про це сказано в повідомленні прес-служби відомства.

“10 листопада Головний підрозділ детективів підготував і направив на узгодження у Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру повідомлення про підозру екс-керівнику Державіаслужби України, а також президенту і головному бухгалтеру приватної авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України”, – сказано в ньому.

Зазначається, що підозру оголошено у здійсненні кримінального злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння їм шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу.

Досудовим розслідуванням установлено, що протягом 2014-2015 років керівництво МАУ за сприяння посадових осіб Державіаслужби України протиправно заволоділо коштами Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних видатків на авіаційну діяльність і участь України в міжнародних авіаційних організаціях в особливо великих розмірах.

Зокрема, йдеться про збір, який всі авіакомпанії зобов’язані сплачувати до Фонду за перевезених пасажирів і вантажі. Ці кошти МАУ стягувала з клієнтів з відповідним цільовим призначенням, але до Фонду їх не перераховувала. За два роки (починаючи з 2014-го) сума цієї несплати становила 147 млн гривень.

За версією слідства, нарощуванню боргу перед Держспецфондом сприяла лобістська діяльність із боку екс-керівника Державіаслужби в інтересах МАУ.

Наразі детективи НАБУ очікують узгодження проектів повідомлень про підозру з боку прокуратури, після чого їх оголосять відповідним особам у межах кримінального провадження за фактом заволодіння коштами державного бюджету посадовими особами МАУ за сприяння посадових осіб Державіаслужби.

У разі визнання судом цих осіб винними, їм може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років із конфіскацією майна та позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Відповідне кримінальне провадження Бюро почало наприкінці 2015 року.

Президентом МАУ є Юрій Мірошников, а колишній голова авіаслужби Денис Антонюк раніше працював у МАУ.

Читайте також:
Озброєні працівники НАБУ заблокували офіс МАУ і проводять обшуки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна