Мінкульт висловив занепокоєння через напад “фонду майна Криму” на собор УПЦ КП в Сімферополі

 

Міністерство культури України висловило занепокоєння та глибоку стурбованість ситуацією, в яку потрапили релігійні організації УПЦ Київського патріархату на території окупованого Криму. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на заяву прес-служби відомства.

“До Мінкультури постійно звертаються вірні Кримської єпархії Української православної церкви Київського патріархату із заявами щодо порушення їх прав окупаційною владою півострова. Вони заявляють про перманентний тиск з боку влади, погрози віруючим, порушення їх прав і свобод, а також захоплення культових споруд.
Останній факт, який підтверджує цю ганебну тенденцію, був зафіксований 8 листопада 2016 року в місті Сімферополі. До кафедрального собору Української православної церкви Київського патріархату увірвались шість співробітників Фонду майна Криму, організації створеної російською окупаційною владою, аби опечатати культову споруду та перешкодити діяльності української релігійної громади”, – сказано в заяві.

“Міністерство культури України висловлює занепокоєність та глибоку стурбованість ситуацією, в якій опинилися релігійні організації Української православної церкви Київського патріархату на території окупованого Кримського півострова.
Віряни Української церкви страждають за власні переконання, адже чітко визначили свою громадянську позицію та підтвердили незаконність анексії частини України Російською Федерацією”, – ідеться в заяві.

У зв’язку з цим Мінкульт закликав світове співтовариство та громадські інститути звернути увагу на системні порушення прав віруючих, які зафіксовані стосовно української православної спільноти в анексованому Криму, а також надати їм належну міжнародну правову оцінку й не допустити подальшого порушення релігійних прав вірних УПЦ КП окупаційною владою півострова.

Зазначено, що Міністерство культури України здійснює регулярний моніторинг релігійної ситуації на території окупованого Російською Федерацією Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо, у червні 2016 року окупаційний апеляційний суд зобов’язав Кримську єпархію УПЦ Київського патріархату сплатити так званому “міністерству майнових та земельних відносин Республіки Крим” півмільйона рублів та звільнити 112 кв. метрів на першому поверсі Кафедрального собору УПЦ КП в Сімферополі.

У жовтні при перетині адмінкордону з окупованим Кримом на контрольно-пропускному пункті “Чонгар” російськими службовцями був затриманий на деякий час архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ Київського патріархату Климент (Кущ).

Читайте також:
У Криму помолилися за Небесну Сотню та загиблих воїнів АТО

Як у Криму виживають наші церкви: УГКЦ визнає російське законодавство, УПЦ КП – ні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна