У США стартували вибори президента. Чи може повторитися 2000 рік? ІНФОГРАФІКА

 

У США почалися вибори президента: голосування почалося в кількох селищах і містечках у штаті Нью-Гемпшир, інформує ВВС.

О 00:00 EST (07:00 за Києвом) 8 листопада відкрилися виборчі дільниці в поселенні Діксвілл-Нотч в Нью-Гемпширі.

Традиційно вибори в селищі починаються вночі, а результати їх часто стають відомими раніше за результати різних опитувань.

Селище розташоване на півночі штату неподалік від кордонів з Канадою. Там живуть усього близько 10 людей.

Традиція нічного голосування з’явилася 1960 року, коли всі жителі Діксвілл-Нотч, що мають право голосу, зібралися в одному з приміщень села. Голосування закінчилося за кілька хвилин після початку. У виборах брали участь всі без винятку зареєстровані в селищі виборці.

Опівночі виборчі дільниці відкриються ще в кількох поселеннях Нью-Гемпшира. Законодавство штату дозволяє селищам і містам з чисельністю населення менше ніж 100 людей відкривати виборчі дільниці опівночі і закривати їх після того, як 100% зареєстрованих виборців проголосують.

Вибори в інших штатах США почнуться у вівторок зранку за місцевим часом.

Напередодні, в понеділок, кандидатка від демократів Гілларі Клінтон зібрала передвиборчий мітинг у Філадельфії, на який прийшли близько 40 тисяч її прихильників. Дональд Трамп виступив у Пенсильванії, а потім вирушив у Нью-Гемпшир.

За день до виборів президента США розрив між Клінтон і Трампом скоротився до 3% за результатами опитування Bloomberg Politics-Selzer & Co. Про це інформує “Голос Америки“.

Результати опитування вказують на те, що близько 44% виборців готові віддати свої голоси за Клінтон, а 41% – за Трампа.

Опитування охопило і ще двох кандидатів у президенти США, про яких мало пишуть ЗМІ, але імена яких містяться у виборчих бюлетенях.
Так, згідно з результатами, ще 4% респондентів підтримали кандидата від Лібертаріанської партії Гері Джонсона, а 2% – кандидата від Партії зелених Джил Стайн.

Крім того в мережі з’явилася інтерактивна карта  рейтингу Клінтон та Трампа у різних штатах.

Як відомо, у США вибори президента не прямі, а дворівневі, і звичайні рейтинги не є показовими. Можна отримати більшість голосів виборців, але програти вибори, як це трапилося в 2000 році у протистоянні Альберта Гора й Джорджа Буша-молодшого.

У США виборці обирають спеціальних електорів (виборників), які вже потім голосують за нового президента.
При цьому всі голоси виборників одного штату йдуть лише одному кандидатові, що отримав більшість у цьому штаті (виняток – Небраска й Мен).

Штати дають “своїм” кандидатам різну кількість виборників залежно від їх населення.

usa-electoral-map

Тому за Гілларі може бути менше синіх (певних) і голубих (схильних) штатів, ніж у Трампа червоних та рожевих. Але вони більш населені (як Каліфорнія, Нью-Йорк), дають більше виборників, тому Клінтон за прогнозами набирає більшість по країні – 268 виборників Клінтон проти 204 виборників за Трампа.
Однак усе можуть вирішити т. зв. “поля битви” (battleground states) – штати, які вагаються. У них розігруються голоси 66 виборників.
Так, у 2000 році все вирішила Флорида, де переміг Буш із відривом менш як 540 голосів. Тоді бюлетені кілька тижнів перераховували в судах.

Перед 8 листопада 2016 року останні заміри CNN по штатах були такими (в дужках – кількість виборників, які дає штат кандидатові-переможцю):

Solid Democratic:
California (55), Connecticut (7), Delaware (3), DC (3), Hawaii (4), Illinois (20), Maine (3), Maryland (10), Massachusetts (11), New Jersey (14), New York (29), Oregon (7), Rhode Island (4), Vermont (3), Washington (12), Minnesota (10), New Mexico (5) (200 total)

Leans Democratic:
Colorado (9), Michigan (16), Pennsylvania (20), Virginia (13), Wisconsin (10), (68 total)

Battleground states:
Arizona (11), Florida (29), Nevada (6), Nebraska 2nd Congressional District (1), New Hampshire (4), North Carolina (15), (66 total)

Solid Republican:
Alabama (9), Alaska (3), Arkansas (6), Idaho (4), Indiana (11), Kansas (6), Kentucky (8), Louisiana (8), Mississippi (6), Missouri (10), Montana (3), Nebraska (4), North Dakota (3), Oklahoma (7), South Carolina (9), South Dakota (3), Tennessee (11), Texas (38), West Virginia (5), Wyoming (3) (157 total)

Leans Republican:
Georgia (16), Iowa (6), Maine 2nd Congressional District (1), Ohio (18), Utah (6) (47 total)




Читайте також:
Клінтон знову стала лідером виборчої гонки у США, – рейтинги

Трамп: Якщо ми послухаємо Клінтон, все закінчиться Третьою світовою війною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна