США і Росія висловилися проти зміни права вето в Радбезі ООН

 

Сполучені Штати Америки та Росія, які є постійними членами Ради безпеки ООН, висловилися проти розширення чи зміни права вето в Радбезі. Про це повідомляє УНІАН.

Постійний представник США при ООН Мішель Сісон заявила, що Сполучені Штати підтримають обґрунтовані пропозиції щодо незначного розширення Ради постійними і непостійними членами.

“Але ми як і раніше виступаємо проти будь-якого розширення або зміни права вето”, – сказала вона.

РФ також визнає необхідність розширення Радбезу, повідомляє Радіо ООН. Заступник постійного представника Росії при Організації Об’єднаних Націй Володимир Сафронков заявив, що загальна кількість членів Ради не повинна істотно перевищувати 20 країн.

“Для нас неприйнятні будь-які ідеї, які ведуть до обмеження прерогатив нинішніх постійних членів Ради Безпеки, включаючи право вето”, – заявив Сафронков.

Раніше Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн виступив за обмеження права вето постійних членів Радбезу ООН. За його словами, право вето потрібно обмежувати при вирішенні питань воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду.

Як відомо, Росія володіє правом вето разом з США, Францією, Великою Британією і Китаєм. Раніше Москва неодноразово накладала вето на резолюції Радбезу ООН щодо Криму, Донбасу і Сирії.
Україна наразі є непостійним членом РБ ООН.

Читайте також:
Клімкін у Нью-Йорку збирає підтримку для “кримської” резолюції ООН і готує головування в Радбезі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна