Луценко розповів про скарги депутатів один на одного та е-декларацію Порошенка

 

Народні депутати просять перевірити декларації один одного на предмет законності отримання статків. Про це під час брифінгу повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко, інформує “Українська правда“.

“Я уже отримую заяви народних депутатів один на одного перевірити те чи інше. От вчора перевіряв заяву про стародруки народного депутата Ігоря Гриніва”, – сказав Луценко.

Він пояснив, що Гриніву закидали те, що він нібито володіє стародруком “Апостол”, який зник із бібліотеки Вернадського. Генпрокурор пояснив, що у Гриніва є першодрук “Апостол”, виданий у Львові. Таких першодруків є близько 100 у світі. Натомість із бібліотеки Вернадського зник першодрук “Апостол”, виданий Іваном Федоровим у Москві.

“Доповідаю для схвильованих. Гринів володіє першодруком “Апостол”, виданим у Львові. Таких першодруків близько 100. А з бібліотеки Вернадського зник першодрук, виданий Федоровим у Москві”, – сказав Луценко.

Він зазначив, що ГПУ розгляне всі звернення.

Як повідомляє УНІАН, Луценко зазначив, що дуже важливо розділити всіх чиновників на дві принципово різні категорії – тих, які задекларували статки і сплатили податки, і тих, які податки не сплатили.

“Ми будемо аналізувати декларації половини народних депутатів України, які задекларували готівку понад 100 тис. доларів. Цей аналіз буде складатись із нашого звернення до Державної фіскальної служби з вимогою надати інформацію про сплачені податки, які можуть свідчити про легальність цих коштів, або несплачені податки, які будуть свідчити про нелегальність такої готівки. Відповідно, народні обранці можуть підпасти або не підпасти під дію статті 212 Кримінального кодексу – ухиляння від податків, якою передбачені різні санкції”, – заявив генпрокурор.

За його словами, якщо йдеться про ухилення від податків у розмірі від 665 тис. грн – це є злочином невеликої тяжкості, за яким передбачено строк давності 2 роки; більш ніж 1,995 млн грн – це злочин середньої тяжкості зі строком давності 2 роки; якщо ж ухилення в особливо великих розмірах – 3,325 млн грн – це тяжкий злочин зі строком давності 10 років. «З огляду на ці кваліфікації, ті, хто ухилявся від податків, можуть отримати покарання від 2 до 15 років тюремного ув’язнення. Відповідно, половина народних депутатів, які задекларували значні обсяги готівки, будуть перевірені нами разом із ДФС на сплату з них податків, і далі нами буде визначатися можливість або неможливість відкриття кримінального провадження», – наголосив Луценко.

Крім того Луценко повідомив, що НАБУ, НАЗК і Генпрокуратури  буде перевіряти декларації всіх чиновників, зокрема і декларацію президента Петра Порошенка, пише УП.

Водночас він заявив, що запитань до цієї декларації мало, оскільки Порошенко подавав схожу декларацію і в попередні роки.

“Як ви знаєте, президент нашої держави задекларував достатньо великі статки, які були предметом його декларацій і в попередні роки. Це знімає більшість запитань, бо ці кошти не виникли нізвідки. Багато років підряд Петро Олексійович Порошенко як громадянин, як держслужбовець, як народний депутат декларував майже ті самі статки”, – сказав він.

Він також висловив переконання, що сам факт такого декларування допоможе Україні вирватися зі “смертельних обійм пост-радянського простору”.

“Уявити собі електронну декларацію Путіна, всього його оточення, всіх народних депутатів і держслужбовців категорії “А” – вкрай важко. У нас вже будується нова країна, де влада прозора і, сподіваюся, підконтрольна і правоохоронним органам, і суспільству”, – сказав Луценко.

Генпрокурор також закликав громадян гордитися цим і ставитися з повагою до людей, які заробили свої кошти чесно і сплатили з них податки.

Читайте також:
Підсумки е-декларування: подано 103 тисячі звітів, “просачкували” 7 депутатів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна