Кабмін, ООН і Світовий банк уклали меморандум про Цільовий фонд відновлення Донбасу

 

В адміністрації президента у п’ятницю, 28 жовтня, відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо співпраці між Кабінетом Міністрів України, Організацією Об’єднаних Націй та Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) стосовно т. зв. Цільового фонду багатьох партнерів.
Цим документом створюється фонд, який акумулюватиме кошти міжнародних та українських донорів для підтримки проектів по відновленню Донбасу, повідомляє прес-служба Банкової.

Меморандум підписали міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш, координатор системи ООН в Україні, простійний представник Програми розвитку ООН в Україні Ніл Уокер та директор Світового банку у справах України Сату Кахконен.

Фонд має на меті акумулювання коштів міжнародних донорів та українського уряду для відновлення інфраструктури Донбасу та прилеглих Дніпропетровської, Харківської та Запорізької областей, що зазнали втрат внаслідок агресії з боку Росії.

За оцінками міжнародних організацій, збитки нанесені війною лише звільнених українських територій оцінюється щонайменше в 3 млрд. доларів США, без урахування збитків на окупованих територіях, ідеться в повідомленні.

За словами віце-прем’єр-міністра Генадія Зубка, Україна разом з партнерами зробила декілька кроків для оцінки руйнівних наслідків агресії, створена “маршрутна карта”, напрацьовані інструменти для реалізації проектів та створена Рада по відновленню та встановленню миру на Донбасі, яка координуватиме діяльність фонду.

Міністр з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Вадим Черниш впевнений, що цей фонд та його програми, разом із програмами уряду, будуть здатні вирішити “конкретні проблеми конкретних регіонів прозоро і чесно”.

Координатор ПРООН в Україні Ніл Уокер зазначив, що під час відвідання сходу України побачив, якої шкоди завдав конфлікт.

“Впевнений, що працюючи разом – Всесвітній банк, Організація Об’єднаних Націй, донори та уряд – ми можемо забезпечити фінансування на місцях, щоб продемонструвати конкретні результати для людей. 2,5 років конфлікту принесли значної шкоди”, – зазначив він.

За словами Уокера, ООН вітає можливість спільними зусиллями з партнерами пришвидшити темпи роботи по відновленню регіону.

У свою чергу директорка Світового банку у справах України Сату Кахконен впевнена, що фінансування відновлення та встановлення миру в Україні буде відбуватися з різних джерел і цільовий фонд багатьох партнерів відіграє вагому роль в координації та мобілізації світової фінансової підтримки задля успішної реалізації цього проекту.

“Надзвичайно важливий документ, який відкриває можливості значно прискорити реальне відновлення звільненої території Донецької та Луганської областей. Також механізм започаткований фондом буде вкрай необхідним для допомоги людям після звільнення окупованих українських територій”, – сказав про меморандум представник президента у Верховній Раді України, народний депутат Артур Герасимов.

Читайте також:
Кабмін розгляне створення цільового фонду для відновлення Донбасу

Кабмін схвалив стратегію деокупації Донбасу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна