Кабмін розгляне створення цільового фонду для відновлення Донбасу

 

Кабінет Міністрів розгляне можливість створення цільового фонду для відновлення Донбасу. Відповідні документи уряд уже отримав. Про це в ефірі телеканалу “112 Україна” заявив міністр з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш.
Так він прокоментував другий етап обговорення Концепції та написання Державної цільової програми  “Відновлення та розбудова миру в східних регіонах України”, який відбувається 3 серпня у місті Святогірськ Донецької області за участі профільного міністерства, представників ПРООН та головного офісу Світового банку.

За словами Черниша, питання допомоги Донбасу слід розглядати у декількох вимірах.

“Це вже існуючі кредити, які надані, щоб відновлювати інфраструктуру. Але це не єдине, що ми маємо зробити. Тут багато питань по економіці, розбудові миру – це для нас новий термін. Крім кредитів, треба отримати міжнародну технічну допомогу, фактично гранти. Таких коштів надзвичайно мало зараз. Тут була ініціатива регіональної ВЦА і наших партнерів, щоб ми створили цільовий фонд. Зараз на розгляд уряду подано [документи про] розгляд такого механізму. Він забезпечить повну прозорість, буде враховувати потреби громад на місцях”, – додав міністр з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

Вадим Черниш зазначив, що є також проект японського уряду, який реалізується ООН та низкою інших агенцій ООН, є технічна допомога через інші міністерства.

“Ми хочемо зробити комплексний підхід, послухати наших колег з громад і це все врахувати. Це будуть документи, з якими можна йти до донорів”, – підсумував міністр.

Принагідно Вадим Черниш зазначив, що в Україні зараз немає програм, які передбачають будівництво житла для переселенців.

 

“Кошти [на це] можуть виділятися за наявності відповідних цільових програм. Програм в сфері житлового будівництва немає зараз, які б передбачали саме будівництво житла для переселенців. Кредитних ресурсів для цього також немає, тому що кредитори ставлять умови для кредитів для різних галузей, але не для житла. Якщо урядом буде затверджена програма, стратегія, вона має бути профінансована. Але рішення за Верховною Радою. Треба внести зміни до бюджету”, – заявив міністр.

Зазначимо, раніше Кабінет Міністрів затвердив новий порядок призначення соціальних виплат вимушеним переселенцям.

Читайте також:
Мінсоцполітики: 317 тисячам переселенців зупинили пенсії,
бо вони не підтвердили, що живуть на підконтрольній території

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна