ГПУ: кількох “беркутівців зі свинцевою картеччю”, названих Шаповаловим, затримали

 

Кількох екс-“беркутівців”, яких назвав обвинувачений командир Віктор Шаповалов на суді в Києві, затримали, щодо інших інформація перевіряється. Про це повідомив прокурор Генпрокуратур Олександр Ковальчук в ефірі телеканалу “112 Україна“.

“На даний час деякі з цих працівників “Беркуту” затримані, проводиться досудове розслідування. Щодо інших інформація ще перевіряється”, – сказав Ковальчук.

Як відомо, Віктор Шаповалов – екс-командир другої роти харківського “Беркута” – у Подільському райсуді столиці розповів, як 18 лютого 2014 року під час спроби придушення Майдану в Києві особистому складу підрозділу видавали патрони зі свинцевою картеччю замість гумових куль.

“Хочу зазначити, що помпові рушниці видавались особовому складу: Бондаренко Сергій, Рак, Міщенко, Войтенко, Білов. Це особовий склад, що був з помповими рушницями. Ще Бацкіх, Білецький, Кобець, Мацюра, Павленко, Робко, Шевченко. Особовим складом з “фортами” керував Лукаш. “Форти вперед!” – це він”, – розповів колишній спецпризначенець.

За словами Ковальчука, свідчення екс-“беркутівця” дуже допоможуть слідству, а якщо стануть відомими інші спецназівці, які отримували свинцеві набої, будуть прийняті відповідні рішення.

Окрім того, за словами Ковальчука, важливою є інформація про наклейки на шоломах, за допомогою яких спецпризначенці з різних областей відрізняли своїх на Майдані в лютому 2014 року.

“Щодо наклейок на шоломах. Це допоможе слідству ідентифікувати, який саме підрозділ був присутній у тій чи іншій частині Києва”, – додав Ковальчук.

Відповідаючи на питання, скільки зараз підозрюваних екс-“беркутівців”, він зазначив: “По тим провадженням, де я старший групи прокурорів, це вісім працівників “Беркута” з різних областей України”.

“Є інформація, що колишні працівники “Беркуту” пройшли атестацію і зараз займають різні посади в Нацполіції. На даний час під вартою четверо колишніх працівників “Беркута”, які на час затримання перебували на різних посадах в Нацполіції”, – сказав прокурор.

Читайте також:
До суду передано обвинувальний акт щодо ще восьми “беркутівців”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна