Клімкін на “ядерному” Радбезі ООН нагадав про Будапештський меморандум

 

Ядерні держави повинні дотримуватися зобов’язань щодо взятих на себе гарантій безпеки неядерним країнам. Як повідомили у прес-службі Міністерства закордонних справ України, про це заявив глава відомства Павло Клімкін під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому схваленню резолюції щодо Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ).

Міністр наголосив, що безпека неядерних країн є “невід’ємним елементом зміцнення ефективності глобального режиму ядерного роззброєння та нерозповсюдження”.

У цьому контексті Клімкін звернув увагу учасників засідання на порушення Росією положень Будапештського меморандуму 1994 року, які зокрема передбачають “повагу незалежності, суверенітету та існуючих кордонів України”, а також “відмову від погроз або застосування сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності України”.

Глава МЗС також додав, що заключний документ Оглядової конференції з виконання Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 2010 року підтверджує зобов’язання ядерних держав виконувати існуючі гарантії безпеки неядерним країнам.

Як відомо, за підсумками засідання РБ ООН ухвалила резолюцію, у якій наголошується на важливості прискорення набуття чинності ДВЗЯВ та його універсалізації, міститься заклик до всіх держав не проводити ядерні випробування, а також вітається прогрес у роботі моніторингового та верифікаційного компонентів ДВЗЯВ, які було запроваджено на тимчасовій основі до набуття чинності Договором.
Представники 14 держав-членів Радбезу, в тому числі Україна, проголосували “за” резолюцію; делегація Єгипту утрималась.

Читайте також:
Ядерні сили Росії відпрацювали підготовку та участь
в масованому ракетно-ядерному ударі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна