Радбез ООН закликав останні вісім держав приєднатися до ДВЗЯВ

 

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, в якій закликала всі держави без зволікання приєднатися до Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ).

Окремо Рада звернулася до вісьмох держав, від яких залежить вступ Договору в силу, передає Центр новин ООН.

“Рада Безпеки ООН настійно закликає всі держави, які ще не підписали або не ратифікували Договір, особливо решту вісім держав… зробити це без подальшого зволікання”, – йдеться в одноголосно прийнятій резолюції.

Зазначається, що на сьогоднішній день ДВЗЯВ підписали 183 держави. Із них 164 країни ратифікували цей документ.
Проте для вступу Договору в силу, необхідно, щоб його ратифікували 44 країни, які володіють ядерним потенціалом. Поки це зробили 36 держав зі “списку 44”.
Тепер справа за вісьмома країнами – це Китай, США, Єгипет, Ізраїль, Індія, Іран, Пакистан і КНДР.

Рада Безпеки ООН висловився за якнайшвидше набуття чинності Договору. Члени Ради рекомендували всім державам утримуватися від проведення випробувальних вибухів ядерної зброї або будь-яких інших ядерних вибухів. Вони висловили вдячність країнам, які ввели національні мораторії на ядерні випробування ще до вступу Договору в силу.

Члени Ради нагадали про те, що п’ять держав, що володіють ядерною зброєю (Велика Британія, Китай, Росія, Франція та США), дали гарантії безпеки країнам, які не володіють такими арсеналами. Тепер Радбез підтвердив, що такі гарантії зміцнюють режим ядерного нерозповсюдження.

Члени Ради відзначили ефективну роботу Тимчасового технічного секретаріату ДВЗЯВ, зокрема, його можливості по веденню сейсмологічних спостережень.

Читайте також:
Обама в ООН: Втручання Росії в справи сусідів може призвести до її розпаду

Ядерні сили Росії відпрацювали підготовку
та участь в масованому ракетно-ядерному ударі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна