“Бегемот Путіна”. У Кремлі запланували створити МГБ замість ФСБ

 

“Безпековий бегемот” – так “Голос Америки” називає нову об’єднану силову структуру, яку нібито планує створити Кремль.
Про плани російської влади цього тижня повідомило видання “Коммерсант”, що посилається на власні неназвані джерела. За даними газети, нове відомство отримає назву “міністерство державної безпеки”. Воно – на базі Федеральної служби безпеки РФ – об’єднає також Федеральну службу охорони (ФСО), Службу зовнішньої розвідки (СВР) та отримає право брати у провадження найбільш резонансні справи.

Створення міністерства у Путіна планують в рамках реформи силових і правоохоронних відомств. Зокрема, ця реформа включає в себе повернення Слідчого комітету Росії генпрокуратурі, яка зараз за ним наглядає, а також поділ функцій МНС між міноборони і міністерством внутрішніх справ.

Фактично, стверджують джерела “Коммерсанта”, йдеться про повернення ФСБ функцій радянського Комітету державної безпеки (КДБ). Нове відомство не просто супроводжуватиме ініційовані ним справи, а займеться процесуальним наглядом за ними.

За даними видання, нова схема роботи ФСБ вже обкатується на ділі кримінального авторитета Захара Калашова (Шакро Молодий) – формально воно не відноситься до підслідності спецслужби, але ФСБ його курирує.

Передбачається, що реформа повинна буде завершена до виборів президента Росії в 2018 році, на яких очікується перезатвердження на посаді Володимира Путіна.

“Голос Америки” нагадує, що МГБ СРСР створив Йосип Сталін у 1946 році, і це відомство, що переймало функції МВС, діяло до смерті диктатора в 1953 році.

VoA нагадує, що в руслі реформи силових органів Володимир Путін уже створив Національну гвардію (Росгвардію), начальником якої призначив колишнього шефа своєї охорони Віктора Золотова.

Читайте також:
Путін уже не довіряє ФСБ, – Stratfor

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна