Нацгвардія Путіна вже тренується розганяти “московський майдан”

 

Щойно створена президентом Володимиром Путіним національна гвардія Росії вже тренується розганяти опозиційні мітинги протесту. Громадський рух Михайла Ходорковського “Відкрита Росія” опублікував відео, на якому видно, як силовики відпрацьовують розгін “московського майдану”.

Як сказано в повідомленні, навчання проводилися недалеко від підмосковного міста Люберці 7 квітня. Згідно зі сценарієм навчань, мирний мітинг переріс у масові заворушення. Почалися сутички з поліцією.

Як видно на відеозаписі, “протестувальників” розганяють поліцейські, екіпіровані щитами і кийками. У навчаннях також були задіяні водомети, машини для розсічення натовпу, пожежний вертоліт, який скидав на “мітингувальників” воду, інша техніка.

Нагадаємо, про створення національної гвардії РФ на базі внутрішніх військ МВС Путін заявив 5 квітня. Президент Росії також повідомив, що новостворене силове утворення боротиметься “з тероризмом, організованою злочинністю, в тісному контакті з МВС продовжить виконувати ті функції, які виконували підрозділи ОМОН, “СОБР”.

Згідно із законопроектом про створення нацгвардії, її бійці матимуть право стріляти без попередження – “в разі безпосередньої загрози громадянам або самим військовослужбовцям”.

Як уточнив на брифінгу прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, новостворена НГ відповідатиме “в тому числі” й за підтримання порядку на акціях протесту.

Очолив російську нацгвардію генерал Віктор Золотов – колишній очільник особистої охорони Путіна, а з 2013 року – командувач внутрішніх військ РФ. Із чинним главою Росії він знайомий ще з часів роботи в Санкт-Петербурзі. Тоді Золотов був одним із начальників охорони мера Анатолія Собчака, а Путін – заступником мера.

Віктор Золотов. Фото ТАСС

Віктор Золотов. Фото ТАСС

За даними фонду “Відкрита Росія”, Золотов також є великим другом глави Чечні Рамзана Кадирова, якого і ввів у президентську “сім’ю”. Кадиров уже палко привітав створення нацгвардії й висловив готовність служити в її лавах.

Колишній чекіст й історик російських спецслужб Борис Володарський також пов’язує Золотова з низкою вбивств за допомогою отрути й радіоактивних речовин, здійснених російськими спецслужбами.

Золотова також називають людиною, яка точно не вагатиметься віддати наказ стріляти в натовп.

Читайте також:
Розслідування: Путін і бандитський Петербург 90-х. Як президент РФ очолив мафію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна