Гумконвой під Алеппо розбомбила російська авіація, – розслідування

 

Гуманітарну колону ООН в Сирії, знищену ввечері 20 вересня, коли загинула 21 особа, швидше за все, бомбила сирійська урядова та російська авіація. Про це йдеться у результатах розслідування, опублікованого на сайті Citeam.org.

Автори наголошують, що заяви й пояснення міністерства оборони Росії або не мають ніякого відношення до того, що сталося, або не відповідають дійсності.

Російсько відео з гумконвоєм

Міноборони РФ заявило, що разом з конвоєм їхав “пікап терористів, які буксирували міномет”. Відомство також надало відео, де нібито зафіксований рух конвою.

Однак визначення місцевості за геоданими свідчить, що зйомка велася за 6 км від місця, де був розбомлений конвой.

Геодані місця перебування конвою

До того ж, аналіз тіней на відео показує, що його відзняли не пізніше 14:00, оскільки ділянка паркану не перебуває в тіні.

Між тим, згідно з офіційною заявою Сирійської цивільної оборони, перший удар по колоні було завдано в 19:15, тобто через п’ять годин після проїзду повз неї пікапа.

Міністерство оборони Росії стверджує, що нібито не було “жодних ознак ураження колони боєприпасами”.

Однак є багато зображень із отворами від боєприпасів. Ці отвори можна побачити не тільки на автоколоні, а й на коробках медикаментів на складах Червоного Півмісяця, розташованого неподалік.

Автори розслідування також звертають увагу на інформацію міноборони РФ про те, що після 13.40 російські військові не вели спостереження за колоною.

Між тим аналіз тіней в кадрах запису трансляції російського безпілотника вказує на те, що цей апарат стежив за місцем стоянки колони як мінімум після 17:00, тобто менш як за дві години до авіаудару, передає “Європейська правда”.

На фото та відео з місця події, крім іншого, видно шматок металу, що нагадує кришку бочкової бомби, а також, швидше за все, хвіст осколково-фугасної бомби ОФАБ-250-270, яка широко використовується російськими ВПС в Сирії.

Читайте також:
Внаслідок авіаудару по гумконвою в Сирії загинуло 20 людей

Французький екс-міністр пояснив логіку “реальної політики”,
за якою Європа скасує санкції проти Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна