Внаслідок авіаудару по гумконвою в Сирії загинуло 20 людей

 

Унаслідок авіаудару по автомобілях гуманітарного конвою в районі міста Алеппо в Сирії загинули близько 20 осіб, зокрема співробітник міжнародної організації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Про це йдеться у заяві на сайті організації.

“Близько двадцяти мирних жителів та один співробітник Сирійського арабського Червоного Півмісяця загинули в той момент, коли розвантажували вантажівки, які перевозили гуманітарну допомогу. Велика частина допомоги була знищена. Атака позбавила тисячі мирних жителів такого необхідного харчування та медичної допомоги”, – йдеться у повідомленні.

Організація нагадує, що Сирія є однією з найбільш небезпечних конфліктних територій для співробітників гуманітарних організацій у світі. Протягом останніх шести років 54 працівники та добровольці САЧП загинули тут при виконанні своїх обов’язків.

“Ми закликаємо міжнародне співтовариство забезпечити захист співробітників гуманітарних організацій і волонтерів. Ми не є частиною цього конфлікту”, – зазначено у відозві Сирійського Червоного Півмісяця.

Конвой ООН і Сирійського арабського Червоного Півмісяця мав доставити гуманітарну допомогу для 78 тисяч осіб, але 19 вересня зазнав авіаудару на шляху до важкодоступного міста Орум Аль-Кубра в провінції Алеппо. Було знищено 18 із 31 машини конвою.

Після інциденту з розбомбленою колоною місія ООН призупинила відправку всіх своїх гуманітарних конвоїв до Сирії.

Представник ООН повідомив, що у розбитого конвою були всі необхідні дозволи на проїзд машин і всі сторони конфлікту, у тому числі Росія та США, були поінформовані про це.

Президент Міжнародного комітету Червоного Хреста Пітер Мейєр назвав атаку “грубим порушенням міжнародного гуманітарного права”.

Заступник генсека ООН з гуманітарних питань Стівен О’Брайан заявив, що якщо “жорстокий напад” буде визнано умисним, його прирівняють до військового злочину.

Деякі ЗМІ повідомляють, що нічний напад на гуманітарну місію здійснила російська авіація.

Атака на гуманітарний конвой в Сирії завдала удару по відновленню перемир’я в країні, заявив представник адміністрації США. Він підкреслив, що Росії необхідно продемонструвати серйозність намірів не тільки на словах, а й своїми діями.

Поки влада США не може точно сказати, хто обстріляв гумконвой у провінції Алеппо в Сирії. Вашингтонська адміністрація зазначила, що Америка й Росія вестимуть консультації і щодо даної події, і щодо дотримання сирійського перемир’я в цілому.

Раніше сирійська урядова армія відновила авіарейди після перемир’я, оголошеного 12 вересня. Відтоді загинуло вже 36 людей, інформує AFP.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна