Влада “ЛНР” годує населення хлібом із фуражних сортів пшениці найнижчого класу

 

Дмитро Снєгирьов
громадський діяч, співголова ГО “Права справа”, виходець із Луганська

«Соціальний хліб» із фуражу, або Чому жителів Луганська годують пшеницею для худоби (FB)

У рамках програми «соціальний хліб» в окупованому Луганську місцевими товаровиробниками реалізується населенню хліб «Дарницький». Випічкою хліба займається хлібозавод ПАТ «Луганськ-Нива» (ТМ «Добродія»).

Соціальний хліб відрізняється від звичайного за формою та вагою. Це житньо-пшеничний батон вагою 700 грамів.

В цехах ПАТ «Луганськ-Нива» щодоби випікається 7300 буханок «соціального хлібу». Цією кількістю «Луганськ-Нива» практично повністю закриває потреби м. Луганська. Відпускна ціна цього хліба – 6 рублів (2,42 грн.).

У загальному обсязі виробництва виготовлення «Дарницького» хліба складає 10%.

Низька ціна на «соціальний хліб» пояснюється тим, що для його виробництва «Луганськ-Нива» закуповує пшеницю 5-6-го (найнижчого) класу.

На нараді «Ради міністрів ЛНР» самопроголошений міністр «міністерства сільського господарства» Сороковенко заявив, що близько 70 відсотків зібраного врожаю – це пшениця 5-6 класів. За його словами, саме ця пшениця надходить на елеватори монополіста «Луганськ-Нива» для подальшої переробки і випічки «соціального хлібу».

«На склади аграрного фонду надходить продовольча пшениця, а «Луганськ-Нива» закуповує фураж», – заявив «міністр» Сороковенко.

Примітно, що 5-6 класи зерна пшениці належать до «фуражних». Пшениця 5-6 класу є непродовольчою, тому призначена для відгодівлі домашніх тварин і виробництва комбікормів. Фуражна пшениця в кормах дрібної та великої рогатої худоби, свиней, овець та птиці (качок, курей, гусей) служить тільки в якості добавки до основних раціонів і не застосовується як монокорм.

Наразі, на території Луганська діє 95 точок продажу продукції ПАТ «Луганськ-Нива». Крім того, торгові точки підприємства працюють і в інших містах самопроголошеної «республіки». Так, в м. Антрацит відкрито п’ять торгових точок, у Брянці і Перевальську – по дві, в Красному Лучі (нова назва – Хрустальний) – три, в Ровеньках і Свердловську (Довжанськ) – по чотири, у Стаханові (Кадіївка) – дев’ять.

Крім того, з підприємством співпрацюють 1830 партнерів, які доставляють “соціальний хліб” в ті міста, села і селища так званої «ЛНР», де поки не відкриті місця фірмової торгівлі ПАТ «Луганськ-Нива».

Нагадаю, постановою так званої «ради міністрів ЛНР» від 25 серпня 2015р. №02-04 / 250/15 «Про затвердження Тимчасового порядку регулювання та контролю цін на продовольчі товари на території Луганської Народної Республіки», з метою контролю за реалізацією окремих видів соціально-значущих продовольчих товарів в роздрібній торгівлі, з 19.09.2015. введені фіксовані ціни на продовольчі товари, які мають соціальне значення.

Читайте також:
Бойовикам “ЛНР” на чверть урізали зарплату

Лише на зарплати й пенсії “ДНР/ЛНР” Росія шле понад 1 млрд. євро щороку.
Це більше бюджету Вірменії – розслідування Bild

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна