Слідчий Сус зняв арешт зі свердловин Злочевського

 

Суд скасував арешт із 33 газових свердловин компаній Миколи Злочевського, екс-міністра екології та природних ресурсів часів Януковича, розташованих у Дніпропетровській та Харківській областях. Про це свідчать ухвали Печерського райсуду м. Києва від 25 липня, повідомляють “Наші гроші”.

Йдеться про 12 свердловин Пролетарського родовища Дніпропетровської області, які розробляє ТОВ «Перша Українська Газонафтова Компанія», а також 21 свердловину у Харківській області, які розробляє ТОВ «ЕСК «Еско-Північ».

У липні цього року свердловини були арештовані Печерським судом за клопотанням слідчого Генпрокуратури Дмитра Суса.
Арешт накладено в рамках кримінального провадження №42014000000000375 від 07.05.2014 щодо привласнення грошових коштів службовими особами ПАТ «Укргазвидобування» упродовж 2010-2014 років під час виконання договорів про спільну діяльність, за фактами ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «ЕСК «Еско Північ», ТОВ «Парі», ТОВ «Перша Українська Газонафтова компанія», ТОВ «НВП «Зонд», ТОВ «Інфокс». Ці компанії контролюються екс-міністром екології Михайлом Злочевським.

Компаніям заборонили використовувати свердловини, а також відчужувати видобуті вуглеводні.

«Перша Українська Газонафтова Компанія» і «Еско-Північ» клопотали про скасування арешту. Адвокати компаній повідомили, що свердловини і вуглеводні не можуть бути доказами у кримінальному провадженню, крім того, жодній особі досі не оголошено підозру у цій справі.

Заборона використання і видобутку вуглеводню, на думку компаній, може призвести до екологічної катастрофи.
Також фірми вказували на те, що через арешт майна держава недоотримає податкові платежі, а працівники підприємств – зарплату.

«Перша Українська Газонафтова Компанія» подала довідку, що має 43 працівники і за 2015 рік сплатила 541,92 млн. грн. податків та зборів. «Еско-Північ» повідомила про 103 працівники і 2,33 млрд. грн. податків та зборів за минулий рік.

Коли фірми подали клопотання про зняття арешту, слідчий ГПУ Дмитро Сус повідомив суду, що не заперечує проти їх клопотання. Відтак суд врахував позицію слідчого і зняв арешт.

Як відомо, що з аналогічними аргументами 25 липня арешт зі свердловин у Західній Україні зняла інша компанія Злочевського – ТОВ «Парі».
Тексти рішень щодо «Еско-Північ» і «Першій Українській Газонафтовій Компанії» так само датуються 25 липня, але були опубліковані у судовому реєстрі пізніше.

Читайте також:
Генпрокурор розповів про виявлення нової “газової схеми”

Департамент Генпрокуратури, в якому працює Дмитро Сус, називають «департаментом Кононенка-Грановського», за прізвищами депутатів від Блоку Петра Порошенка – Ігоря Кононенка та Олександра Грановського, яким приписують вплив на цей підрозділ ГПУ.
Сус зокрема відомий за конфліктом з НАБУ.

Миколи Злочевського немає в Україні. Генпрокуратура оголосила його в розшук 16 січня 2015 року. Екс-міністр підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368-2 КК України (незаконне збагачення) і переховується за кордоном.

У лютому ц.р. суд повторно заарештував майно Миколи Злочевського, з якого було знято арешт, та інше майно, яке фактично ним використовується. Зокрема, йдеться про домоволодіння загальною площею 922 кв м, земельну ділянку площею 0,24 га, садовий будинок загальною площею 299,8 кв м, садовий будинок на території Вишгородського району, садовий будинок площею 2312 кв м, земельну ділянку 0,0394 га, автомобіль «ROLLS-ROYSE PHANTOM», причіп КНОТТ 924-5014.

У травні ц.р. Міністерство юстиції США повідомило про затримання групи зі семи осіб, яким інкримінується отримання шахрайським шляхом від інвесторів і племені американських індіанців понад 60 млн доларів. Серед затриманих Девон Арчер, член ради директорів компанії Burisma Holdings Ltd., яка належить колишньому міністру екології в уряді Азарова Миколі Злочевському.

Перша “газова схема”, яку розслідує НАБУ і прокуратура, замикається на народному депутатові Олександру Онищенку, щодо якого Верховна Рада дала дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності й арешт.

Читайте також:
НАБУ оприлюднило схему злочинів депутата Онищенка і компанії. ІНФОГРАФІКА

Гройсман призначив в Мінекології корупціонера часів Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна