Хто і як у Раді голосував за арешт Онищенка

 

Верховна Рада України наприкінці ранкового засідання 5 липня підтримала подання генерального прокурора про притягнення до кримінальної відповідальності, про затримання і про арешт народного депутата з групи “Воля народу” Олександра Онищенка.

Відповідно до рекомендації Регламентного комітету, парламент голосував окремо за всі три питання, хоча подання було одне.

Притягнення Онищенка до відповідальності підтримали 275 нардепів, дозвіл на затримання – 265, дозвіл на арешт – 263.

Результати поіменного голосування щодо арешту Онищенка

  • Блок Порошенка – 113 “за” (зі 142)
    відсутні – Березенко, Грановський, Тригубенко, Каплін, Продан, Агафонова, Бєлькова, Валентиров, Антонищак, Іщенко, Юринець, Соловей, Сабашук, Яриніч;
    не голосували – Палатний, Голубов, Козаченко, Сольвар, Урбанський, Савченко О., Чекіта;
    утрималися – Богомолець, Давиденко
  • “Народний фронт” – 73 “за” (із 81)
    утримався – Павло Пинзеник;
    серед відсутніх – Сторожук, Дейдей, Висоцький, Донець, Присяжнюк, Геращенко А., Дзензерський
  • “Опозиційний блок” – 1 “за” (із 43)
    “за” – Рабинович
  • Позафракційні – 24 “за” (із 42)
    утримався – Балога В.;
    серед відсутніх – Балога І., Балога П., Білецький, Герега, Денисенко А. П., Денисенко А.С., Левченко, Матвійчук, Супруненко, Фельдман, Жеваго, Купрій, Мураєв;
    не голосував – Деркач;
    серед тих, хто “за” – Ярош
  • “Самопоміч” – 24 “за” (із 26)
    відсутні – Войціцька й Діденко
  • “Відродження” – 0 “за” (із 23)
  • Радикальна партія Ляшка – 19 “за” (із 21)
    відсутні – Попов, Мосійчук
  • “Воля народу” – 0 “за” (із 19)
    проти – Рибчинський
  • “Батьківщина” – 9 “за” (із 19)
    відсутні – Абдулін, Бухарєв, Власенко, Дубіль, Євтушок, Івченко, Кириленко І., Кужель, Тарасюк;
    утримався – Немиря;
    “за” – Тимошенко, Савченко, Кондратюк, Шкрум, Кожем’якін, Крулько, Луценко І., Рябчин, Соболєв С.

Як повідомлялося раніше, депутат Олександр Онищенко відсутній в Україні. Антикорупційний прокурор Назар Холодницький визнав, що він утік через Мінськ до Москви.

Генпрокурор Юрій Луценко у своєму виступі з трибуни ВР погодився з тим, що Онищенку “дали можливість втекти”. Він пояснив недосконалістю чинного законодавства.

У кулуарах ВР Луценко заявив журналістам, що після позитивного голосування ВР Онищенка тепер можна затримувати практично в кожній країні, “крім Росії, яка є чорною правовою дірою”.
Якщо Олександр Онищенко як член олімпійської збірної України з кінного спорту прибуде на Олімпіаду в Бразилію, він буде затриманий в Бразилії, пообіцяв генпрокурор.

“Добре у нас все з Бразилією. Я як міністр внутрішніх справ підписував відповідну угоду з Бразилією, не переживайте”, – сказав Луценко.

Раніше народний депутат від “Волі народу” Олександр Онищенко заявив, що незабаром вирушить на Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро. “Так, Олімпіада починається 5 числа, тому, якщо хтось буде мене розшукувати, прокуратура, то я всіх запрошую, я буду перебувати там з 5 числа, на Олімпійських іграх, можете мене в будь-який момент там затримувати і привозити, нікуди тікати я не збираюся… У мене зараз йде підготовка, я їду, приїжджаю”, – зазначив депутат.

Голосування за арешт депутата Онищенка називали “лакмусом” щодо заангажованості Онищенком різних фракцій, груп і конкретних депутатів.

Під час обговорення подання перший заступник голови Регламентного комітету ВР Павло Пинзеник (“Народний фронт”) заявив, що звертається до НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури щодо заяв про начебто передачу Олександром Онищенком коштів комітету за його рішення.

Павло Пинзеник зауважив, що депутат від БПП Сергій Лещенко в ефірі одного з каналів сказав, що “нібито Комітету з питань Регламенту заплатив Онищенко гроші за рішення”. “Я публічно звертаюся до Національного антикорупційного бюро, до Антикорупційної прокуратури – негайно порушити кримінальне провадження за фактом заяви народного депутата Лещенка”, – сказав Пинзеник.

Голова комітету закликав ухвалити одне з двох можливих рішень: “або відправити весь Регламентний комітет на чолі зі мною до в’язниці, наскільки воно підтвердиться, або на всю країну повідомити, що пан Лещенко – балабол”.

Онищенко в Москві

Онищенко в Москві

Нагадаємо, 15 червня НАБУ передало до Генпрокуратури подання для підготовки матеріалів про зняття депутатської недоторканності, затримання та арешт народного депутата Олександра Онищенка. Його підозрюють у створенні злочинної організації з метою заволодіння коштами, отриманими від реалізації природного газу, видобутого операторами спільної діяльності товариств за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування».
За попередніми даними, в результаті викритої газової схеми державі було завдано збитків у розмірі 3 млрд грн.

НАБУ вже затримало 11 підозрюваних у цій справі. Затриманим раніше 10 підозрюваним у причетності до даної схеми було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів. Сумарний розмір застави складає понад 1 млрд. грн.

Як відомо, позавчора стало відомо, що Онищенко перебуває в Москві. Раніше він обіцяв, що хоча й перебуває часто за кордоном як член олімпійської збірної України з кінного спорту, але 5 липня буде у Верховній Раді.

Читайте також:
НАБУ арештувало майна й активів Онищенка на 4 мільярди гривень

Онищенко зібрався на Олімпіаду в Ріо, пропонує там його і арештувати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна