Система е-декларування стартувала вдруге

 

Із 00:00 годин 1 вересня стартувала промислова експлуатація системи електронного декларування доходів держчиновників.

Напередодні ввечері рішення про запуск системи е-декларування затвердила Національна агенція з питань запобігання корупції, повідомила “Європейська правда”.

Рішення було ухвалене одноголосно.

Голова Держспецзв’язку Леонід Євдоченко передав керівникові НАЗК Наталії Корчак атестат відповідності комплексної системи захисту інформації.

“Недоліки, допущені компанією-розробником, усунуто. Держспецзв’язок виконав всі зобов’язання стосовно функціонування системи електронного декларування”, – сказав перед тим Леонід Євдоченко.

Президент Петро Порошенко заявляє, що запуск системи електронного декларування – це революційний крок для держслужби, а проблеми з його стартом будуть розслідувані за участю міжнародних експертів і громадськості. Про це він написав на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Без сумніву, запуск електронного декларування – це революційний крок, який назавжди розділить систему державної служби на часи «до» і «після» його введення. Сьогодні всім очевидно, що проблеми зі стартом електронного декларування носили суто технічний характер, але будуть розслідувані за участю міжнародних експертів і громадськості”, – зазначив Порошенко.

Він запевнив, що політична воля вищого керівництва держави на запуск цієї системи – незмінна, вона була, є і буде.
“Більше того, вважаю себе одним із авторів цієї системи. І мені коштувало чималих зусиль, щоб переконати народних депутатів, лідерів фракцій підтримати її створення, а потім узгодити цю технологію, до коми включно, з нашими європейськими партнерами. Так само мусив втрутитися два тижні тому в подолання технічних проблем і взяти під особистий контроль повноцінний старт системи”, – підкреслив президент.

Водночас Порошенко висловив вдячність “всім, хто протягом цих двох тижнів наполегливо працював над виправленням чужих помилок”.

“Ми робимо ще один важливий крок у створенні нової сучасної структури в боротьбі з корупцією, і що важливо – у конструюванні превентивних механізмів. Нагадую, що закон, згідно з яким ми запускаємо систему, називається «Про запобігання корупції». І в цій роботі правоохоронні органи отримали ще один надзвичайно важливий та дієвий інструмент”, – зазначив глава держави.

Як повідомляла Новинарня, 15 серпня голова НАЗК Наталія Корчак заявила, що в Україні рівно о 00:00 офіційно стартувала система електронного декларування активів держчиновників, як і було передбачено. За кошти ПРООН її розробили спеціалісти обраного на тендері ТОВ “Міранда”.
Але ця система запрацювала без передбаченої законом сертифікації.

Сертифікацію системі повинен був видати Держспецзв’язок. Однак у цій службі заявили про проблеми з програмним забезпеченням системи е-декларування.

У свою чергу, правозахисники й громадські активісти наголосили, що запуск системи електронного декларування без сертифікації може дозволити чиновникам уникнути кримінальної відповідальності за декларування неправдивої інформації.

Затримка в роботі системи електронного декларування була названа перепоною для впровадження безвізового режиму ЄС для України.
Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ.

Члени Національного агентства з запобігання корупції ухвалили рішення про запуск повноцінної системи е-декларування з 1 вересня 2016 року.
Недопрацювання “Міранди” доручили виправити Держспецзв’язку.

Починаючи з моменту запуску системи, першими – протягом 60 днів – декларації мають подати особи, які згідно зі статтею 50 Закону України “Про запобігання корупції” займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців – починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади.
Інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

Читайте також:
Порошенко нагадав, що для введення “безвізу” потрібно до 00:00 запустити е-декларування

Гройсман пригрозив всім причетним до зриву е-декларування та дав часу до 1 вересня

Міністр інфраструктури назвав “ганьбою” е-декларування без сертифікату
й готовий подати звіт повторно

Хакери Геращенка “зламали” систему е-декларування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна