Хакери Геращенка “зламали” систему е-декларування

 

У державному реєстрі електронних декларацій зареєстровано фальшиву декларацію від імені члена НАЗК від громадськості Руслана Рябошапки. Про це повідомили на прес-конференції в “Укрінформі” народні депутати Іван Вінник (БПП) та Антон Геращенко (“Народний фронт”).

“Наші хакери-волонтери змогли вторгнутися в систему протягом 24 годин від рішення НАЗК”, – заявив Іван Вінник, продемонструвавши скріншот системи, де зареєстрований користувач “Рябошапка Руслан Георгійович”.

Декларація на даний момент є у вільному доступі. У ній зазначено, нібито Рябошапка у 2014 році купив квартиру на Печерську площею 182 кв. м та отримав 25 млн. грн. від вигаданого ТОВ “Неякісний розробник”.
НАЗК хакери Рябошапка 1

НАЗК хакери Рябошапка 1

Іван Вінник наголосив, що це свідчить по незахищеність системи та можливість зламу.

Депутат Вінник заявив, що робив скріншот “у відкритому доступі, з мережі інтернет, з сайту НАЗК, цей скрін зробили ми”.
Водночас, за скріншотами, продемонстрованими на прес-конференції, виходить, що фальшиву інформацію внесли саме ті люди, які зробили скріншоти, оскільки там відкрито конфіденційну інформацію – дату народження та ІПН, зазначає “Європравда”.

Для сторонніх користувачів, що заходять на сайт НАЗК, ця інформація не відображена.

У свою чергу Антон Геращенко написав на своїй сторінці у “Фейсбуці”: “Розроблена система електронного декларування чиновників – це прохідний двір”.

“Щойно на прес-конференції, присвяченій повній ненадійності системи електронного декларування, розробленій ТОВ “Міранда”, була продемонстрована декларація члена НАЗК Руслана Рябошапки, в якого у графі “доходи за 2015 рік” значиться 25 мільйонів гривень отримані за розробку неякісного програмного забезпечення.

“Фактично ми показали, що розроблена система електронного декларування – це прохідний двір для будь-кого, хто захоче цю систему зламати і записати туди будь-яку інформацію без згоди власника такої інформації.

Два тижні всій країні і світовій спільноті активісти всіх мастей брехали, що ця система досконала і безпечна. Що якщо вона не буде запущена 15 серпня, то Україні не бачити безвізового режиму і мільярдів МВФ.
Підсумок плачевний! Суспільство знову в розгубленості, Захід як зазвичай схвильований, а реальна і якісна боротьба з корупцією була підмінена інформаційним шумом у соцмережах і телеканалах”, – написав Геращенко, викрививши факти щодо оцінки якості системи громадськими активістами та їх закликів нібито запустити її 15 серпня без сертифікації.

“Система електронного декларування буде працювати! Але, надійно і правильно! А не під істеричні крики і крики!” – додав депутат від “Народного фронту”, який є радником глави МВС.

Антон Геращенко дав у себе в “ФБ” посилання на псевдо-декларацію Руслана Рябошапки.

ОНОВЛЕНО. За повідомленням телеканалу “Еспресо”, представники ТОВ “Міранда” заперечили факт зламу системи. На їхню думку, хтось просто використав “тестовий ключ”, яких “дуже багато”.

При цьому депутати Вінник і Геращенко на прес-конференції визнали, що мали на увазі не виправлення вже існуючої декларації Рябошапки, а створення нової.

Згодом нардеп від “Батьківщини” Олексій Рябчин повідомив, що фейкову декларацію було створено за допомогою тестового ключа держпідприємства “Українські спеціальні системи”, що є дочірнім для Держспецзв’язку.

Читайте також:
НАЗК обіцяє запустити повноцінну систему е-декларування з 1 вересня

Держспецзв’язок має сам усунути недоліки й сертифікувати е-декларування до кінця літа, – нарада в президента

Як повідомляла Новинарня, 15 серпня голова НАЗК Наталія Корчак заявила, що в Україні рівно о 00:00 офіційно стартувала система електронного декларування активів держчиновників, як і було передбачено. Водночас ця система запрацювала без передбаченої законом сертифікації.

Сертифікацію системі повинен був видати Держспецзв’язок. Однак у цій службі заявляють про проблеми з програмним забезпеченням для системи е-декларування, яку розробляв перемодець тендеру – маловідоме ТОВ “Міранда”.

Громадські активісти наголошують, що запуск системи електронного декларування без сертифікації може дозволити чиновникам уникнути кримінальної відповідальності за декларування неправдивої інформації.

Починаючи з моменту запуску, першими – протягом 60 днів – декларації мають подати особи, які згідно зі статтею 50 Закону України “Про запобігання корупції” займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців – починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади.
Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

Затримка в роботі системи електронного декларування ймовірно є перепоною для впровадження безвізового режиму ЄС для України.
Також незапуск електронного декларування перешкоджає отриманню Україною траншу МВФ.

Читайте також:
Гройсман закликав атестувати систему е-декларування якнайшвидше
і покарати винних у затримці

В ЄС нагадали, що вимагають від України сертифікації системи е-декларування

РНБО спростовує причетність Турчинова до зриву запуску е-декларування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна