Парубій у Польщі знайшов способи “зняти непорозуміння” й нагадав, що Україна захищає Європу від Росії

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відвідує з візитом Польщу, де бере участь у конференції “Солідарність і суверенність”, що відбувається в польському Сеймі.

Учасниками конференції, що відкрилася сьогодні, 31 серпня, є глави парламентів Польщі та 12 країн Центральної і Східної Європи, які не входять у Євросоюз (України, Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Боснії та Герцеговини, Чорногорії, Грузії, Македонії, Сербії, Туреччини).

Як повідомляє Польське радіо, результатом зустрічі має стати створення робочої групи експертів, що працюватимуть над підготовкою проекту нових рішень для Євроспільноти.

У своєму виступі Парубій наголосив, що для України Європейський Союз – “не просто політична дискусія”, адже наша держава “дорого заплатила за свій цивілізаційний вибір”. І нагадав, що зараз воїни на сході країни захищають не лише Україну, а й увесь вільний світ.

“У глобальному світі стоять глобальні виклики, одним з яких є агресія Російської Федерації. Україна для Росії важлива, але в мене немає сумнівів, що це – не остання ціль, яка стоїть перед Путіним”, – сказав голова ВР, додавши, що країни Балтії також дуже добре відчувають цю небезпеку.

При цьому, за словами Парубія, небезпека полягає не лише в мілітарних викликах.

“Політика, яку проводить нинішня Росія, має дуже багато вимірів: економічний, енергетичний, інформаційний, який особливо важливий”, – зазначив спікер ВР. 

Напередодні початку конференції Парубій мав окрему зустріч із маршалком (спікером) Сейму Мареком Кухцінським, під час якої, серед іншого, обговорювалися питання подальшої співпраці на міжпарламентському рівні та безпеки в регіоні.

Глава українського парламенту, зокрема, відзначив, що “співпраця в Балто-Чорноморському вимірі, у поясі геополітичного союзу АВС (Міжмор’я) має велику перспективу” і “дає механізми швидкої інтеграції України в Європейський Союз”.

Окрему увагу очільники парламентів приділили постанові Сейму “Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА”.

Голова ВР наголосив на тому, що “між Україною і Польщею завжди була традиція давати спільну оцінку нашій трагічній історії”.

“Коли хтось із народів дає односторонню оцінку діям, це викликає резонанс та призводить до некоректних оцінок і викривлення історичних фактів. Такі речі є неприйнятними. Україна і Польща повинні знаходити механізми щодо спільного напрацювання оцінки тих подій, що відбувалися на наших землях. Тим більше, що це було винятково і лише в результаті окупаційної політики Російської імперії, яка в той час була більшовицькою Росією”, – цитує Парубія прес-служба ВР.

По завершенні переговорів спікер українського парламенту зазначив, що їм із польським колегою “вдалося знайти механізми і способи, щоб можна було ці непорозуміння зняти“.

Читайте також:
Спікер Сейму, який визнав геноцид поляків українцями,
просить Верховну Раду не робити дзеркальний крок

Президенти України та Польщі підписали спільну декларацію
та обговорили складні історичні питання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна