Порошенко нарешті звільнив скандального посла в Чехії

 

Президент Петро Порошенко звільнив посла України в Чехії Бориса Зайчука. Про це йдеться в указі глави держави №335/2016 від 19 серпня.

“Звільнити Зайчука Бориса Олександровича з посади Надзвичайного і Повноважного Посла України в Чеській Республіці”, – зазначено в документі.

Борис Зайчук тривалий час був головою правління Пенсійного фонду України (1996-2008, 2010-2012), у 2008-2009 рр. – заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України, у 2009-2010 рр. – посол у Хорватії, з 2012 року – посол у Чехії.

На останній посаді він “уславився” тим, що 2014 року українське посольство в Чехії під керівництвом Зайчука намагалося визволити з в’язниці екс-радника Януковича, звинуваченого у співпраці з терористами. Ішлося про Аліхо Файяда, нібито власника українського паспорта, заарештованого в Празі у квітні 2014 року. Його екстрадиції вимагали США. Натомість Борис Зайчук, за даними видання “МФ днес”, пропонував грошову заставу за Файяда.
Низка ЗМІ повідомляла, що Файяд за часів Януковича працював в “Укрспецекспорті”, державному монополісті з питань торгівлі зброєю, однак ці дані не були офіційно підтверджені.

У березні ц.р. стало відомо, що Зайчук написав заяву про відставку.

Читайте також:
Порошенко звільнив скандального посла України в Словаччині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна